Frymëmarrje me gojë: shkaqet dhe pasojat

Frymëmarrja përmes gojës është një gabim shumë i zakonshëm, me efekte serioze afatgjata. Le të shohim se nga varet dhe pasojat e mundshme. Frymëmarrja përmes gojës nuk rekomandohet. Qeniet njerëzore marrin frymë nga hunda si një organ i specializuar për thithjen dhe nxjerrjen e ajrit. Ne marrim frymë përmes gojës në prani të një ndryshimi të frymëmarrjes normale, siç është bllokimi i rrugëve të frymëmarrjes ose nga një zakon i keq i fituar. Nëse zakoni i frymëmarrjes nga goja bëhet kronik, pasojat mund të jenë gjithnjë e më të këqija. Pas kësaj, trajtimi do të jetë më i vështirë. Hunda luan një rol thelbësor në frymëmarrje. Është përgjegjës për lagështimin e ajrit që hyn në trup. Mukoza e hundës e bën frymëmarrjen më efikase, duke mbrojtur organet e brendshme. Por jo vetëm kaq: hunda është gjithashtu një filtër për bakteret dhe për grimcat që mund të hyjnë nga jashtë. Elementët ndotës ndalen nga ndërtimi I hundës, duke parandaluar alergjitë dhe infeksionet. Frymëmarrja me gojë: karakteristikat

Mund të duket e lehtë për të kuptuar kur një person merr frymë me gojën e tij: është e mjaftueshme ta shohim atë të hapë buzët për të futur ajrin në trup, ne do të kishim tashmë diagnozën. Por pyetja nuk mund të përgjigjet kaq thjesht. Frymëmarrja nga goja mund të jetë momentale dhe madje edhe fiziologjike. Në situata me kërkesë të lartë për oksigjen, fiziologjia njerëzore kthehet në gojë. Megjithatë, nuk është normale kur vazhdon me kalimin e kohës. Ndër shenjat që shoqërojnë zakonin e frymëmarrjes me gojë kujtojmë: Praninë e gjuhës midis dhëmbëve kur mbyllni zgavrën e gojës. Gjumë i keq gjatë natës: rezulton në lodhje dhe rraskapitje gjatë ditës, si dhe shenja të gjumit të dobët, siç janë rrathët e errët. Timbri i zërit të ndryshuar: të folurit me një zë të çuditshëm, ose me të ashtuquajturin zë hundor, i cili nuk tingëllon normal për veshin. Problemet e dhëmbëve: fëmija që merr frymë përmes gojës ka ndryshuar harqet dentare. Dhëmbët janë pozicionuar dobët dhe madje mund të duhet shumë kohë për të dalë.

Thatësi: Si mukoza e gojës ashtu edhe buzët thahen kur marrim frymë përmes gojës. Është gjithashtu e zakonshme që çarjet të shfaqen në cepat e gojës. Infeksione të përsëritura: Ata që marrin frymë me gojë vuajnë nga faringjiti i përsëritur, sinusiti dhe otiti. Një dinamikë e gabuar e frymëmarrjes eliminon pengesën e parë për mikroorganizmat, të cilat hyjnë lirshëm. Gërhitësit: Gjatë gjumit, goja që merr frymë gërhit. Kjo çon në apnean e gjumit, e cila përbëhet nga zgjime të vogla që personi nuk i vëren. Shkaqet e frymëmarrjes në gojë Inflamacioni i hundës. Në përgjithësi, trupi është i detyruar të marrë frymë përmes gojës kur bllokohen rrugët e tjera të frymëmarrjes. Shkaqet e bllokimit janë të ndryshme, duke përfshirë:

Hipertrofia, bajamet: kjo është një gjendje e shpeshtë në fëmijëri. Indet limfatike të bajameve ose adenoideve - ose të dyjave - rriten më të mëdha. Për shkak të pozicionit të saj, kur bajamet zgjerohen, një pjesë e kalimit të ajrit përmes hundës ndërpritet.

Riniti dhe sinusiti: Inflamacioni kronik i mukozës së hundës padyshim që ndërlikon frymëmarrjen e hundës. Mund të jetë një reaksion alergjik i vazhdueshëm ose infeksione të përsëritura. Cilado qoftë origjina, rezultati përfundimtar tenton të jetë i njëjtë, me vështirësi, që ajri të hyjë përmes hundës. Devijimi i septumit: Për shkak të defekteve të lindjes ose traumës, septumi i hundës mund të devijohet. Nëse devijimi është i rëndësishëm, njëra nga vrimat e hundës është bllokuar ose të dyja në të njëjtën kohë. Megjithëse ekziston një operacion korrektues për një septum të devijuar, simptomat nganjëherë vazhdojnë edhe pas operacionit.

Polipet e hundës: Mukoza e hundës mund të rritet tepër në grykat. Këto rritje anormale janë polipet e hundës, të cilat, qoftë në sasi, qoftë në vëllim, tentojnë të pengojnë rrjedhën e ajrit. Zbuloni: Mjetet natyrale shtëpiake për të dekonspiruar sinuset. Frymëmarrje përmes gojës: pasoja kur fle keq.

Pasojat e frymëmarrjes nga goja për periudha të gjata janë të komplikuara. Është shumë e vështirë të ndryshosh devijimet që ndodhin. Ndër këto pasoja kemi:

Infeksionet e frymëmarrjes: nga ftohja e zakonshme te pneumonia.

Mungesa e oksigjenimit cerebral: ajri i thithur nga goja zvogëlon përdorimin e oksigjenit. Me më pak oksigjen në qarkullim, funksionet nervore depresionohen. Deficitet e të mësuarit janë të zakonshme tek foshnjat që marrin frymë me gojë

Çrregullimet e shtyllës kurrizore: Frymëmarrja e gojës shoqërohet me sjellje të dobët të përgjithshme të trupit. Të marrurit frymë nga goja çon kokën përpara dhe shtylla kurrizore kopjon këtë lëvizje duke modifikuar strukturën e saj.

Zhvillimi i kafkës: frymëmarrja me hundë numëron ndër funksionet e saj atë indirekt të formësimit të kockave të kokës gjatë rritjes. Nëse foshnja merr frymë përmes gojës që në moshë të vogël, kjo nuk stimulon si duhet kockat e kafkës. Nofulla e poshtme nuk do të rritet sa duhet dhe qiellza do të drejtohet, si një kupolë e hollë drejt majës.

Përfundime: A ju kanë thënë që kur flini, zakonisht merrni frymë me gojë? Në këtë rast, konsiderojeni të shkoni te mjeku për një kontroll sa më shpejt të jetë e mundur. Mos harroni: do t'ju ndihmojë të ndiheni më mirë edhe gjatë ditës.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet