Higjena bio

Shpërthimi i pandemisë e ka bërë pastrimin një mani: ne duhet të sterilizojmë të gjithë shtëpinë, madje edhe veten, disa herë në ditë. Le të jemi të qartë: të jetosh në një mjedis të pastër dhe higjienik është e këndshme, si dhe e shëndetshme. Por situata rrezikon të dalë nga kontrolli. Për të hequr qafe papastërtitë dhe bakteret, ne lëshojmë një arsenal zbardhuesish, detergjentësh, dezinfektuesish dhe sapunësh që përmbajnë agjentë kimikë shumë agresivë, të dëmshëm për ne dhe mjedisin.

Le të fillojmë me dëmtimin e shëndetit. Studime të shumta tregojnë se si ekspozimi i përsëritur ndaj agjentëve që përmbajnë detergjentë është i dëmshëm për trupin dhe dobëson sistemin imunitar. Në veçanti, shëndeti i fëmijëve është në rrezik: sipas të dhënave nga Qendra Nivelini e spitalit Milanes Niguarda në muajt Mars dhe Prill 2020, në urgjencë të plotë, intoksikimet shtëpiake u rritën me 65%, me një kulm prej 135% midis fëmijët.

Pastaj është mjedisi. Uji dhe të gjithë organizmat që jetojnë në të, janë në rrezik të madh për shkak të derivateve të naftës, surfaktantëve (SLS dhe SLES në etiketa). Sipas hulumtimit të revistës Nature, detergjentët mund të ndosin sa makina. Këto janë produkte që duhet t’i përdorim me mençuri, sigurisht jo çdo ditë. Nga ana tjetër, Altroconsumo thotë se çdo shtëpi italiane ka nga 10 deri në 20 produkte pastrimi: a janë vërtet të nevojshme?

Qarkullimi është atëherë i madh. Të dhënat e Istat për vitin 2019 tregojnë një shpenzim mujor prej gati 20 eurosh për familje për pastrimin dhe mirëmbajtjen e shtëpive. Shpenzimet u rritën në mënyrë dramatike në vitin 2020: Të dhënat e Assocasa regjistruan një rritje të fortë në shitjen e produkteve dezinfektuese (+ 100%) dhe zbardhues (+ 53%) krahasuar me 2019. Dhe për ata që blejnë produkte green , kushtojini vëmendje marketingut. Ata që duan të përdorin produkte miqësore me mjedisin duhet të shikojnë përbërjen dhe jo mesazhin reklamues, i cili shpesh është mashtrues.

Si të mbash atëherë një mjedis të pastër? Së pari, le të parandalojmë. Ne ajrosim shtëpinë, mundësisht në mëngjes. Kur të kthehemi në shtëpi, le të heqim këpucët dhe të ndryshojmë rrobat. Ne përpiqemi ta mbajmë të rregullt për të shmangur akumulimin e pluhurit të fshehur. Së fundmi, produktet natyrore janë të mira për pastrimin e përditshëm, nga të cilat mund të marrim detergjentë me të vërtetë të gjelbër. Sapuni i Marsejës i kombinuar me ujë dhe bikarbonat është i mirë për dyshemetë; enë, furrë, sipërfaqe të pastra me limon, kripë dhe uthull; kripë e trashë, sodë buke dhe uthull përdoren për të liruar tubat ... Ka shumë kënaqësi! Kursimet, ekonomike dhe shëndetësore, janë të garantuara.

Si ta bëni:

1. Parandalimi i papastërtisë është më mirë sesa luftimi me të: kur hyjmë në shtëpi duhet të ndërrojmë këpucët dhe rrobat.

2. Le të kënaqemi me produkte natyrore: bikarbonat, kripë, uthull dhe limon janë aleatët tanë në pastrimin shtëpiak.

3. Më pak është më shumë: blejmë pak detergjentë, për shumë qëllime dhe green.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet