Histori, kur u shpikën sytjenat?

Sapo kanë mbushur njëqind vjeç. Sutjenat, në fakt, u krijuan zyrtarisht në 1889 nga duart e Hermine Cadolle, nga Parisi. Shembulli i parë u formua nga dy trekëndëshat e mëndafshit rozë,, të lidhur me shirita në ngjyra që lidheshin në shpinë. Në fakt, kjo nuk ishte aspak sytjena e parë në histori.

Romakët e lashtë, për të mbuluar "dimensionet e pahijshme", përdorën shumë copat që me një rrip që duhet të vishet mbi tunikën, në bazën e gjirit. Një zakon, i fundit, I përhapur gjithashtu në shekullin e katërmbëdhjetë, kur gratë e rangut të lartë shtrënguan pjesën e poshtme për të ngritur gjoksin me një diapazon të lartë. Pastaj erdhën vitet e Mesjetës së vonë, me korse të pëlhurave të ashpra dhe madje edhe metalike.

Në vitin 1596, Scipione Mercurio krijoi, në punën e tij La commare, sytjena për infermierët të mbështetur nga shirita tëhollë që lidhen në anën e pasme, dhe një tjetër për t'u lidhur rreth qafës. Është prototipi i parë I sytjenës që gradualisht kapet. Pas modeleve të Parisol Cadolle, "gjinjtë e rremë" do të vijnë me mbushje , i patentuar në Gjermani për tu mbrojtur nga goditjet sportive(1929). Pastaj është radha e sytjenave inflatable (1933) dhe ato të kopsitura përpara (1937).

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet