Kuriozitet: pse të rriturit nuk bien nga shtrati kur flenë?

Të rriturit kufizojnë gamën e veprimit të lëvizjeve gjatë natës në hapësirën në të cilën flenë (dhe për këtë arsye nuk bien nga shtrati) vetëm nga përvoja dhe z

Të rriturit kufizojnë gamën e veprimit të lëvizjeve gjatë natës në hapësirën në të cilën flenë (dhe për këtë arsye nuk bien nga shtrati) vetëm nga përvoja dhe zakoni. Aq sa mjafton të bien në gjumë në vende që nuk janë të zakonshme, si anija, treni dhe rreziku i rënies, ashtu si kur ishit fëmijë, kthehet. Kjo ndodh natyrshëm sepse në gjumë lëvizim shpesh: mesatarisht më shumë 50 herë në natë. Ju ëndërroni duke qëndruar në një vend. Por, ndryshe nga sa mendohet zakonisht, nuk është gjatë ëndrrave që lëvizjet janë më intensive por në fazat e gjumit që korrespondojnë me fillimin dhe mbarimin e fazave të ëndrrës (duke alternuar 3 ose 4 herë gjatë natës). Gjatë ëndrrës, përkundrazi, trupi është relativisht i palëvizshëm sepse neuronet që kontrollojnë lëvizjet periferike janë çaktivizuar, ndërsa ato cerebrale në fakt janë të angazhuara në ëndërr. Pra, nëse bie nga shtrati, kjo nuk varet aspak nga lloji i ëndrrës që po shihni.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet