Masazhi suedez, origjina dhe teknikat e relaksimit dhe tonifikimit suedez

Origjina e masazhit suedez: Origjina e saj nuk është lindore, por perëndimore, dhe nëse emri sugjeron se prejardhja është nga Suedia, në realitet ekziston vetëm emri i themeluesit të saj, doktor P.H. Ling me origjinë suedeze. Mjeku Ling e përqendroi vëmendjen e tij më shumë te përgatitja fizike sesa te vetë masazhi si dhe tek ushtrimet që do të kryheshin, duke u fokusuar tek fitnesi fizik. Ai vuri teorinë për bazën në vitin 1800, së cilës i shtoi teknikat tashmë të testuara në Kinë.

Masazhi suedez është pra një masazh perëndimor me prejardhje orientale edhe pse teknikat janë shumë afër masazhit kinez Tui-Na. Masazhi suedez është një trajtim holistik, është më i njohuri dhe më i trajtuari në botë sepse përkufizohet si “baza” e teknikave të masazhit. Për këtë arsye është asimiluar nga shumë shkolla të sektorit, veçanërisht ato të specializuara në terapi e masazh. Përfitimet e shumta që përftohen falë këtij lloj masazhi kanë bërë që shumë profesionistë si terapistë apo masazhatorë të sportistëvë ta përdorin atë edhe sot.

Lëvizjet e masazhit suedez: relaksimi psikofizik dhe mirëqenia e kuptuar në tërësi janë baza e parimeve të masazhit suedez, manovrat zgjidhen nga masazhatori që do të trajtojë personin, duke i kushtuar vëmendje ndjeshmërisë së të njëjtit dhe gjendjes psikofizike.

Në bazë të masazhit suedez janë gjashtë teknika:

- Prekja

- Tufa

- Zierja

- Perkusion

- Dridhja

- Tërheqja

Ato janë në thelb lëvizje të ndryshme që kombinohen në vazhdimësi, janë të ndryshme nga njëra-tjetra dhe të bera mirë sipas pikës së trupit në të cilën ushtrohen. Janë manovra shumë të gjithanshme që përdoren nga çdo profesionist dhe çdo shkollë ku mësohet arti i masazhit.

Këto manovra u ideuan nga J.G. Mezger i cili mund të përkufizohet si promotori i vërtetë i masazhit suedez. Ai bwri qw kwto praktika tw ndwrthyreshin mw pwrvojat e ndryshme teoriko-praktike. Prandaj është më e saktë të thuhet se përvoja e Mezgerit i dha origjinalitetin këtij lloj masazhi, i cili më pas mori emrin "Masazh Suedez".

Përfitimet e thella të masazhit dhe përdorimit të vajrave: përfitimet që sjellin këto lëvizje janë të shumta. Kwto janw në gjendje të sjellin mirëqënie dhe relaksim tek ata qw i marrin. Do të ndjehen plotësisht tw rigjeneruar dhe tw ribalancuar, energjetikisht.

Trajtimi i kryer nga masazhatori profesionist, i cili teknikën e tij e bazon në masazhin suedez, i jep ton muskulor personit që e merr. Kjo veçori në fakt ndryshon nga masazhi oriental, i cili i mbështet parimet e tij në stimulimin dhe qetësimin e "Ki", ​​pikërisht sepse bazohet në teknikat e masazhit perëndimor, të cilat, përkundrazi, përqendrojnë vëmendjen në:

- rritjen e tonit të muskujve

- qarkullimin limfatik dhetw gjakut

- oksigjenimin i indeve

- kullimi dhe eliminimi i toksinave

- lehtëson dhimbjet

- stimulimi visceral

Masazhi suedez parashikon që vajwrat mund të përdoren, ndryshe nga masazhet e tjera (shiatsu, teknikat kranio-sakrale, etj).

Përdorimi i vajrave është thelbësor gjatë një seance masazhi suedez dhe mund të përdoren vajra neutralë dhe të hollë si vaji i kokosit.

Kundërindikimet dhe kohëzgjatja: Masazhi suedez mund të kërkohet për probleme të ndryshme dhe nga çdo person, si me çdo trajtim është mirë të informoni masazhatorin tuaj për gjendjen tuaj shëndetësore, si p.sh. të qenurit shtatzënë, pasi profesionisti do t'i kushtojë vëmendje të ndryshme. Edhe masazhi suedez parashikon që mund të ketë disa kundërindikacione, megjithëse të pakta, këto janë të parashikueshme dhe te zakonshme për çdo lloj masazhi, si p.sh.

- gjendjet inflamatore

- ethe

- sëmundje kronike

- frakturat

- plagë të hapura

Masazhi suedez nuk ka një kohëzgjatje të caktuar por oraret ndryshojnë sipas nevojave të klientit dhe llojit të manovrave që aplikohen, duke patur teknika të ndryshme që mund të përdoren. Gjendja shëndetësore e marrësit është gjithashtu një variabël që varet nga kohëzgjatja e masazhit, si dhe numri i zonave të trupit që do të trajtohen, i cili ndryshon gjithmonë duke marrë parasysh nevojën që klienti ka. Për më tepër, çdo pacient ka nevoja të ndryshme nga një tjetër, kështu që specialisti do të vendosë në përputhje me numrin e seancave që do të kryhen, duke i rënë dakord çdo herë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet