Nutraceutika: ushqimi si parandalim dhe shërim

Ushqimi si një ilaç, i aftë të parandalojë dhe madje të kurojë sëmundje të caktuara: ky është thelbi i nutraceutikës një disiplinë e lindur zyrtarisht në 1989, kur endokrinologu Stephen De Felice shpiku këtë term nga shkrirja e fjalëve ushqim dhe farmaceutikë. Që atëherë, nutraceutika ka qenë një degë e vërtetë e mjekësisë, me baza të vlefshme mjekësore-shkencore.

Nutraceutika në veçanti përqendrohet në vetitë e disa ushqimeve me origjinë bimore që janë në vijën kufitare midis ushqimit dhe ilaçeve dhe kanë karakteristikën e posedimit të efekteve të dobishme në shëndetin e organizmit si në aspektin e parandalimit ashtu edhe në aspektin e trajtimit, veçanërisht për sa i përket me sëmundjet kronike.

Në bazën e kësaj disipline janë lëndët ushqyese ushqimore, përbërje që rrjedhin nga ushqime me origjinë bimore që aktivizohen brenda trupit tonë. Një ose më shumë përfitime për shëndetin e organizmit i atribuohen këtyre përbërjeve. Sidoqoftë, ato nuk duhet të ngatërrohen me suplementet dhe ushqimet funksionale: lëndët ushqyese janë derivate të ushqimit, ato janë përbërje aktive të nxjerra nga ushqimi. Ushqimet funksionale janë ushqime që përmbajnë atë përbërje specifike aktive që mund të përmirësojnë funksionet specifike të trupit. Këto ushqime pastaj mund të pasurohen, siç janë drithërat në mëngjes ose qumështi, të cilave mund t’i shtohet vitamina D me një proces të quajtur ushqim.

Diskutimi është akoma i ndryshëm në lidhje me suplementet, të cilat nuk kanë veti shëruese por shkojnë, siç thotë vetë fjala, për të plotësuar, për të mbështetur dietën tonë në formën e kapsulave, lëngjeve. Ato janë një burim i përqendruar i lëndëve ushqyese të cilat mund të jenë vitamina, minerale, acide yndyrore thelbësore, fibra, aminoacide. Por ato nuk kanë veti shëruese, ato vetëm plotësojnë një mungesë të mundshme në dietën tonë.

Roli i lëndëve ushqimore në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve, nga ana tjetër, është pothuajse i ngjashëm me atë të ilaçeve reale: lëndët ushqyese përdoren për parandalimin primar të sëmundjeve kardiovaskulare më shumë. Nutraceutikët përdoren gjithashtu në fushën e jetëgjatësisë, për shembull për të luftuar sarkopeninë (dmth. Humbjen e tonit të muskujve), tipike për të moshuarit, ose osteoporozën.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet