Plakja, një studim izraelit zbuloi se si ta ngadalësonte atë

Çelësi i ngadalësimit të plakjes mund të qëndrojë në një teknikë shumë më të thjeshtë të studiuar nga studiuesit izraelitë: terapia me oksigjen në një dhomë nën presion. Plakja i frikëson të gjithë, jo aq për shkak të moshës, por sepse kalimi i viteve çon në mënyrë të pashmangshme në çrregullime fizike dhe mendore. Pra, meqenëse është e pamundur ta shmangni, mund të mendoni ta ngadalësoni. Ideja për të gjetur një kurë të mundshme për të luftuar plakjen ka qenë prej kohësh gralia e shenjtë e biologjisë anti-plakje dhe nëse sot disa teknologji në zhvillim po ofrojnë rezultate të shkëlqyera për të ardhmen e shkencës mjekësore, çuditërisht, çelësi i ngadalësimit. plakja mund të qëndrojë në një teknikë të thjeshtë dhe antike. Dhe është pikërisht ajo që një grup studiuesish izraelitë do të kishin gjetur, të udhëhequr nga profesori Shai Efrati i Universitetit të Tel Avivit, i cili përmblodhi rezultatin e hulumtimit të tij me këtë deklaratë: "Ne po kthehemi në kohë".

Oksigjeni, çelësi i gjithçkaje: Shpjegimi më i mirë: ngadalësimi do të ndodhte falë mundësisë së përmbysjes së procesit biologjik të plakjes së qenies njerëzore duke administruar terapi me oksigjen pacientëve në një dhomë me presion. Në studimin e botuar në nëntor në revistën Aging, tregohet se si seancat hiperbarike të oksigjenimit kanë çuar në dy rezultate të pashembullta te njerëzit deri më tani. E para ka të bëjë me zgjatjen e telomereve, skajet e kromozomeve që përmbajnë ADN, e dyta që qelizat plakse zvogëlohen, ose ato qeliza “të vjetra” që humbin funksionin e tyre fiziologjik me kalimin e kohës. Trajtimi me oksigjen do të ndalonte ose edhe do të ndryshonte proceset e plakjes.

Kërkimi: 35 vullnetarë të shëndetshëm të moshës mbi 64 vjeç ishin të përfshirë në studim, të cilët morën 60 seanca hiperbarike që zgjasin një orë e gjysmë, pesë herë në javë, për tre muaj. Shkencëtarët mblodhën mostrat e gjakut të subjekteve para trajtimit, pas muajit të parë dhe të dytë të provës dhe dy javë pas përfundimit të provës. Askush nga pacientët nuk kishte ndonjë stil jetese, diete ose ndryshimi të ilaçeve gjatë studimit, megjithatë rezultatet treguan rritje të konsiderueshme në gjatësinë e telomereve të qelizave, midis 20% dhe 38% në varësi të llojeve të ndryshme të qelizave. Një rënie në numrin e qelizave të tyre plakës midis 11% dhe 37% në varësi të llojit të qelizës. Kjo është hera e parë që rezultate të tilla janë vërejtur tek njerëzit.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet