Po na mbaron rëra. A do ta zëvendësojmë me plastikë?

Rëra e përdorur si material ndërtimi është në mungesë. Inovacioni do të na ndihmojë, por jo do të zgjidhë problemin.

Nëse imagjinojmë plazhet e mëdha dhe shkretëtirat e pafundme që mbulojnë një pjesë të planetit tonë, duket se është e pamundur të mendohet se ekziston një problem i mungesës së rërës. Megjithatë është pikërisht kështu: çdo vit rreth 40-50 miliardë tonë rërë përdoren në botë për të prodhuar çimenton që shërben të ndërtojmë ndërtesat e qyteteve tona, për të mos përmendur atë që nevojitet në proceset e ndryshme, nga punimet e qelqit tek elektronika.

Problemi (dhe pothuajse mund të thuhet për fat) është se rëra e shkretëtirave dhe plazheve nuk është e përshtatshme: rëra pranë detit është shumë e kripur, ndërsa ajo e shkretëtirave është shumë e lëmuar. Prandaj është e nevojshme ta nxjerrim nga shtrati i lumit, një veprim që dëmton mjedisin në mënyrë të konsiderueshme dhe për këtë arsye aktualisht është i ndaluar - të paktën zyrtarisht - në disa vende, të tilla si India, Kamboxhia dhe Vietnami.

Rëra plastike. Ka disa laboratorë në të gjithë botën që kërkojnë një zgjidhje për të kompensuar mungesën globale të rërës: një ide novatore vjen nga John Orr, nga Universiteti I Cambridge, që propozon të zëvendësojë 10% të rërës së përdorur për prodhimin e betonit me plastikë. “Ndryshe nga rëra, plastika nuk ngjitet në beton dhe kjo është arsyeja pse duhet ta kufizojmë përdorimin e jo më shumë se 10% të totalit, "shpjegon Orr për BBC, duke nënvizuar, se plastika ka të njëjtën rezistencë dhe të njëjtën kohëzgjatje si rëra.

Përdorimi i plastikës është gjithashtu i dobishëm në aspektin ekonomik, veçanërisht në vende si India, ku bumi i ndërtimit po përplaset me mungesat e rërës (kostoja e së cilës është rritur në qiell), dhe hidhen 15,000 tonë plastikë. Sipas Orr, riciklimi i plastikës në prodhimin e çimentos mund të kursejë deri në 820 milion ton rërë në vit.

Risia teknologjike mund të ndihmojë në zbutjen e përkohshme të problemit të mungesës së lëndëve të para për ndërtim, por ndryshimi i vërtetë duhet të vijë nga vetë ndërtimi: "Ne duhet të rishikojmë mënyrën se si ndërtojmë ndërtesat," shpjegon Orr. "Ne shpesh përdorim shumë cimento dhe nuk është e nevojshme: mund të kursejmë deri në 30-50% të materialit ».

Gjithashtu, mos harroni se mungesa e rërës është vetëm një pjesë e vogël e një problemi tjetër të madh: ai i mbi-shfrytëzimit të të gjitha burimeve natyrore tokësore. “Ne po përdorim shumë gjithçka », përfundon Orr:« ne po konsumojmë të gjitha burimet e planetit tonë dhe nuk mundemi të vazhdojmë në këtë mënyrë ".

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet