Pse qeni juaj anon kokën kur flisni me të?

Do ta keni vënë re se ndonjëherë qeni, kur i flisni, ul kokën në njërën anë. Shpjegimet mund të jenë të ndryshme. Pse qentë ndonjëherë, kur u flitet, anojnë kokën në një nga gjestet më të adhurueshme të bëra ndonjëherë nga një qenie e gjallë?

Fatkeqësisht përgjigjja "pse bëhen më të adhurueshëm" nuk është e vlefshme: duhet të ketë një arsye pas kësaj sjelljeje. Kështu menduan autorët e një studimi të botuar në Animal Cognition, me titull "Analiza paraprake e aktit të animit të kokës së qenve": është një lloj spin-off i një studimi tjetër dhe që përfshinte një mostër të dyzet qen (dhe pronarët e tyre) të vëzhguar me vëmendje të veçantë gjatë testeve kryesore. Nga ata 40 qen, 33 ishin qen shtëpiak të trajnuar për tre muaj për të lidhur disa fjalë me objekte të caktuara - në thelb, duke mësuar emrat e lodrave të tyre dhe më pas duke reaguar ndaj tingullit të një zëri njerëzor që i shqipton ato. Shtatë të tjerët nuk kishin nevojë për përgatitje, duke qenë se ishin qen GWL, pra ekzemplarë me aftësi gjuhësore veçanërisht të zhvilluara - “qentë gjenialë” të studimit që ju kishim thënë tashmë. I gjithë grupi iu nënshtrua testeve që ju kemi treguar tashmë; gjatë kryerjes së ushtrimeve, studiuesit i kushtuan vëmendje të veçantë kokës së qenve dhe lëkundjeve të tyre: ndërsa pronarët e tyre tregonin këtë apo atë lodër duke e quajtur me emër, ata matën sa herë secili qen e anonte kokën, në çfarë drejtimi dhe si. shumë intensitet. Ajo që ata gjetën është se qentë GWL (të talentuarit, le të themi) e anojnë kokën shumë më thellë se ato "normale" dhe se drejtimi në të cilin e anojnë atë (djathtas ose majtas) nuk ndikohet nga pozicioni i personit. Ata po dëgjojnë - me fjalë të tjera, ata gjithmonë anojnë kokën në të njëjtin drejtim.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet