Sa dhe çfarë kuptojnë vërtetë qentë?

Qeni juaj ju kupton, por nuk arrin të marrë vesh është pse ai duhet të përmbushë kërkesat tuaja

Ka shumë pronarë të qenve të gatshëm të betohen se qeni i tyre me gëzof i kupton ata në mënyrë të përsosur. Sidoqoftë, në jetën e përditshme, nuk është e pazakontë që qentë dhe njerëzit të luftojnë për të kuptuar njëri-tjetrin dhe keqkuptimet janë mjaft të zakonshme. Ajo që na duket e qartë, në fakt, për mikun tonë nuk është gjithmonë aq e qartë. Por çfarë kuptojnë vërtet qentë? Si e perceptojnë qentë botën përreth tyre? Kush mendon se çfarë mund të kuptojnë qentë duhet të fillojë me pyetjen se si këto kafshë e perceptojnë botën. Padyshim që miqtë tanë besnikë nuk mund të zgjidhin një problem matematikor, por ata janë ekspertë të vërtetë në fushën e aromave. Me një nuhatje që vlerësohet se percepton aromat një milion herë më mirë se e jona, mund të thuhet se qentë jetojnë në një botë paralele me atë në të cilën lëvizim: bota e aromave.

Unë jam në gjendje të ndjek gjurmët e nuhatjes pas ditësh; nëse humbasim një çelës në kaçube, duke e parë që është lojë e fëmijëve për shumicën e shoqëruesve tanë të mbuluar me gëzof; detyrat në të cilat përfshihet shqisa e nuhatjes dhe të cilat do të ishin të pamundura për ne njerëzit, mund të përfundohen nga qeni në një kohë shumë të shkurtër.

A e kuptojnë qentë gjuhën tonë? Ata që jetojnë me një qen e dinë në mënyrë të përsosur mirë ndjenjën e mirëkuptimit reciprok që ndonjëherë ndodh kur komunikoni me kafshën tuaj. "Qeni im e kupton në mënyrë të përsosur atë që po them!" Sidoqoftë, siç ndodh shpesh, është toni që bën ndryshimin. Përveç fjalëve stereotipike si komandat ("Ulu!", "Bravo!", "Këtu!" Dhe të ngjashme), shoku ynë me katër këmbë nuk e kupton gjuhën tonë siç duhet: ai thjesht kupton nëse jemi të zemëruar apo të lumtur.

Në vitin 2016, studiuesit publikuan rezultatet e një studimi të kryer në 13 qen, të cilët ishin stërvitur të uleshin në heshtje brenda një pajisje speciale MRI: studiuesit atëherë ishin në gjendje të vëzhgonin reagimet e trurit, ndaj fjalëve të caktuara që dëgjuan. Reagimet ndaj fjalëve të lavdërimit të shqiptuara në një mënyrë neutrale dhe të gëzueshme krahasuar me fjalët pa kuptim, të shqiptuara gjithashtu në një mënyrë neutrale dhe të gëzueshme, u verifikuan. Rezultati tregoi se lavdërimi i shprehur në një mënyrë të mirë aktivizon më shumë mekanizmin e shpërblimit në tru. Nga ana tjetër, fjalët pa kuptim, edhe nëse shqiptohen me tonin e lavdërimit, nuk shkaktuan praktikisht asnjë reagim në trurin e kafshës. E rëndësishme: gjuha e trupit është gjithashtu thelbësore për qentë. Për një ekzemplar që po kalon trajnimin, bën një ndryshim të madh nëse, gjatë trajnimit, njeriu i tij shikon në smartphonin ose kthehet tek ai duke e parë atë.

Qentë i kuptojnë konceptet: Ekzistojnë raca të qenve, të tilla si Border Collie, të cilat konsiderohen "qen që punojnë". Një ekzemplar i kësaj race të mrekullueshme ka arritur famë të veçantë: Rico, një Collie Border objekt studimesh në Universitetin e Leipzig, ka treguar se mund të klasifikojë saktë mbi 200 lojëra të ndryshme. Nëse pronari përmendte një lojë të caktuar, Rico shkonte dhe e merrte duke e zgjedhur atë nga një mal lojërash. Por jo vetëm! Nëse ai do të dëgjonte një term që nuk e njihte si të njohur, të tillë si "daisy", ai do të kthehej me një lojë të re, sapo të shtohej, duke kaluar një proces përjashtimi, me të cilin ai përputhte fjalën e panjohur me lojën e panjohur. Një performancë intelektuale vërtet e jashtëzakonshme për një kafshë.Prandaj mund të konkludojmë se qentë janë potencialisht të aftë të kuptojnë koncepte të thjeshta.

Faza e socializimit është thelbësore: Faza e socializimit të këlyshit është qendrore në përcaktimin se sa dhe çfarë qeni do të jetë në gjendje të kuptojë në jetën e tij të përditshme me ne. Deri në javën e dymbëdhjetë të jetës, këlyshi duhet të kalojë shumë kohë me njerëzit çdo ditë, në mënyrë që të mësojë të lexojë shprehjet e fytyrës, gjuhën e trupit dhe tonet e zërit, aftësitë thelbësore për jetën e tij të ardhshme me njerëzit.

Shumë qen endacakë që nuk kanë qenë në gjendje të përjetojnë socializim pozitiv me njerëzit shpesh e perceptojnë gjuhën tonë të trupit si një kërcënim. Një shembull është kontakti i drejtpërdrejtë me sy: ky nuk është problem për një qen që është mësuar të merret me njerëz që në moshë të hershme, por mund të shkaktojë sjellje mbrojtëse tek qentë endacakë që nuk mund ta interpretojnë atë si duhet.

Nuk është ndryshe kur bëhet fjalë për të kërkuar një qen të qëndrojë me një mace. Nëse kjo është hera e parë që takojnë një mace, qeni do të ketë vështirësi të kuptojë gjuhën e tyre. Nga një këndvështrim i qenit, për shembull, gërvishtja e një mace mund të interpretohet lehtësisht si diçka e ngjashme me gjëmimin.

Qeni im thjesht nuk më kupton! Sidomos gjatë fazës së pubertetit të qenit, shumë pronarë kanë përshtypjen se nuk janë më në gjendje të kuptojnë njëri-tjetrin me kafshën e tyre. Një muaj më parë ajo menjëherë u turr drejt teje si një raketë në komandën tënde të tërheqjes, por tani ajo thjesht ngre kokën dhe nuk të dëgjon, duke vazhduar të mos mbash erë erë.

Mos u shqetëso: qeni juaj ju kupton. Ajo që ai nuk arrin të kuptojë, është pse ai duhet të përmbushë kërkesat tuaja. Në fakt, bota ka kaq shumë atraksione për të ofruar! Sidomos në fazën para moshës madhore, është e rëndësishme të strukturohet trajnimi në një mënyrë të synuar dhe të bëhet një hap prapa në vend që të pritet shumë. Mos u shqetëso, sidoqoftë. Pas kësaj faze, duke ushtruar durimin tuaj do të shpërblehet dyfish!

Çfarë kuptojnë qentë: tre keqkuptime klasike në jetën e përditshme. Qentë shpesh interpretojnë sjelljen e njeriut të tyre shumë ndryshe nga sa pritet kjo e fundit. Për të shpjeguar më mirë këtë supozim, ne kemi zgjedhur tre keqkuptime klasike qen-njerëzore. Padyshim, këta janë shembuj të formuluar me lehtësi... Në fund të fundit, askush nuk është në gjendje të lexojë mendimet e të tjerëve.

1 - Lehje së bashku

Situata: qeni Jack sheh një qen tjetër 50 metra larg, duke shkuar drejt tij dhe njeriut të tij. Ai reagon duke lehur me zë të lartë: "Vëmendje, po vjen qeni!".

Problemi: Njeriu i tij është dukshëm i pakëndshëm dhe fillon të bërtasë me të madhe, "Jack, hesht! Ndal! "Mirë, hajde!", "Qetësohu!". Njeriu bëhet më i zhurmshëm dhe më i trazuar.

Çfarë kupton qeni: “Njeriu im është mjaft i trazuar! Për fat të mirë unë lehja. E shkëlqyeshme, tani edhe lehim së bashku! Njeriu këtu nuk leh aq mirë sa unë, por së bashku ne do ta mundim qenin që vjen pa probleme! ".

Zgjidhja: Ekziston mundësia e trajnimit të qenit që të mos leh në mënyrë të papërshtatshme, për shembull gjatë shëtitjeve me qen dhe pronarë të tjerë. Është thelbësore që gjithmonë të qëndroni të qetë dhe të keni vetëbesim. Mos harroni se në asnjë rrethanë nuk duhet të filloni të "lehni" gjithashtu.

2 – Tërheqja me zinxhir

Situata: shëtitja së bashku bëhet provë e forcës: Otto tërheq njeriun e tij kudo që nuhat diçka interesante. Kjo pemë, pema tjetër, muri, oh, një tjetër pemë edhe më interesante.

Problemi: pronari shkon pas tij, por mban zinxhir të tendosur dhe mendon: "Rezistenca do ta bëjë Otto të kuptojë se sjellja e tij nuk është e mirë". Kohë pas kohe njeriu tund tundjen me forcë dhe papritmas thotë: "Mos tërhiq!". Por pas 20 sekondash njeriu është përsëri në litarë, ose më mirë, në anën tjetër të një zinxhiri shumë të ngushtë.

Çfarë kupton qeni: "Kjo gjë që bën njeriu im, duke tërhequr zinxhirin ashtu, është pak e bezdisshme. Por në fund, durim! Ne akoma do të arrijmë atje ku më intereson të shkoj! Dhe sa më shumë që gjuaj, aq më shpejt arrij në destinacionin tim ”.

Zgjidhja: Kur e drejtoni qenin tuaj në një zinxhir, mos u dorëzoni kurrë, përndryshe shtypni dhe përforconi sjelljen e gabuar: duke tërhequr, kafsha juaj bëhet më afër objektivit të tij. Në vend të kësaj, do të bënit mirë të uleshit i qetë derisa zinxhiri të bëhet përsëri i butë. Ose mund të vendosni të ndryshoni drejtim duke shkuar në të kundërtën me atë që dëshironte të arrinte shoku juaj. Sido që të jetë, mbani në mend se trajnimi i zinxhirit kërkon durim nga ana juaj.

3 - Sjelljet e mira të tryezës

Situata: Qeni Fredi nuk duhet të marrë ushqim nga tryeza. Për këtë familja Stark pajtohet: nuk është rasti që ai të sillet si lypës.

Problemi: Xhesikës së vogël nuk i pëlqen buka me drithëra që mamaja i jep asaj për mëngjes. Kështu që ai e pret atë në topa, të cilat i hedh poshtë tryezës. Një kafshim tjetër dhembaron! Askush nuk e vëren atë.

Çfarë kupton qeni: “Yeee !!! Më në fund diçka bie nën tryezë edhe për mua! Në të ardhmen unë gjithmonë do të afrohem me Xhesikën, kur ajo është duke ngrënë, dhe unë do të bëj pamjen time më të mirë, e cila funksionon me të. Me sa duket, thërrimet nën tryezë më dëshmojnë të drejtë: edhe gurët merren pikë për pikë! ”.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet