Sa rrush duhet për të bërë një shishe verë?

Për të llogaritur se sa rrush ju nevojitet për të marrë një shishe verë, së pari duhet të kuptoni arsyen pse pothuajse të gjitha shishet kanë një kapacitet prej 0.75 l.

Një shishe verë 0.75 litra (madhësia më e përhapur) kërkon mesatarisht 1.2 kg rrush. Se pse përdoret kjo madhësi shishe ka teori të ndryshme. E para është fizike: duket se gjithçka varej nga forca e mushkërive të të parëve që punonin me qelqin, të cilët mesatarisht, me një frymë të vetme, ishin në gjendje të krijonin një shishe të këtij kapaciteti.

E dyta rrjedh nga tregtia: në fakt britanikët, të cilët ende matin vëllimin në gallonë, në lidhje me çështjet e taksave të portit dhe kostot e transportit konsiderohet se një arkë vere mund të mbante një maksimum prej 2 gallonësh, dhe secila arkë mund të mbante 12 shishe. 1 gallon është ekuivalent në 4.5 litra, 2 gallonë 9 litra, të ndarë në 12 shishe 0.75 litra secila.

Sipas një teorie tjetër, kjo njësi e veçantë e matjes përdoret sepse një shishe 0.75l përmban saktësisht 6 gota prej 125 ml të përdorura në taverna. Në këtë mënyrë mikpritësit mund të llogaritnin më lehtë se sa shishe do t'u shërbenin klientëve në bazë të numrit të tyre. Zgjedhja e shishes daton në shekullin e tetëmbëdhjetë, kur filloi të kuptohej rëndësia e ruajtjes së verës në këtë material.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet