Ndrojtja, sindroma e armikut: çfarë është dhe si ta kapërcejmë?

Sa herë keni menduar se çfarë është ndrojtja? Për ata që ''vuajnë'' nga ajo, lind pyetja e përsëritur ''si duhet kapërcyer''?

Sigurisht që nuk është një gjë e lehtë, por me disa hile dhe sugjerime është e mundur të kapërcehet ky moment i vështirë.

Çfarë është ndrojtja? Para së gjithash, le të përpiqemi të shpjegojmë se çfarë është ndrojtja. Termi ''ndrojtje'' ka disa kuptime, por më i gjerë është shpjegimi teorik që mund të japim. ''I sëmuri'' e identifikon atë si një fjali të tmerrshme. Nga pikëpamja psikologjike, ndrojtja është një formë e fortë e sikletit, ankthit shoqëror që manifestohet me një tendencë të fortë për t'u fshehur, për të lënë veten mënjanë dhe për të mos ndërvepruar me të tjerët, personat strehohen në frikën e tyre dhe nuk shoqërohen. Me pak fjalë, të jesh i ndrojtur do të thotë të kompromentosh me forcë jetën e përditshme.

Por si ta kapërcejmë ndrojtjen? Para së gjithash duke mësuar ta njohim atë.

Në fakt, ekzistojnë lloje të ndryshme të ndrojtjes. Ekziston një ndrojtje e lidhur me frikën e shqetësimit për të tjerët: ''ndrojtja e performancës'', e karakterizuar nga ankthi për të qenë gjithmonë i gjykuar nga të tjerët. Ekziston dhe një ndrojtje e jetës së përditshme ku njeriu torturohet nga përballja e përditshme me fqinjët, kolegët, miqtë. Ekziston edhe një ndrojtje që lind thjesht nga takimi i vështrimit me dikë, dhe në fund një formë ndrojtjeje e lidhur me zbulimin e vetvetes, ku i ndrojturi bllokohet sa herë që përballet me një temë apo kur flet për jetën e tij personale. Megjithatë, cilado qoftë forma, personi i ndrojtur mund të njihet nga disa simptoma të dukshme: zbehje në fytyrë, djersitje e tepruar, rrahje të shpejta të zemrës, ankth dhe ndonjëherë edhe të përziera.

A mund të fitosh mbi ndrojtjen? Pasi origjina të jetë identifikuar, le të shohim se si është e mundur të kapërcehet ndrojtja. Së pari ka kurse ose manuale për të kapërcyer ndrojtjen, por megjithatë ne mundemi t’ju japim disa këshilla të dobishme për të ndihmuar njerëzit e ndrojtur që e kanë këtë problem.

Të qenit jashtëzakonisht i ndrojtur, në disa raste, lind nga mungesa e vetëvlerësimit të një personi. Të ndihen më të sigurt në aftësitë e tyre, pamjen fizike, karakteristikat e tyre personale, kjo mund të ndihmojë të ndrojturit të kapërcejnë ndrojtjen. Në këtë rast, fjalëkalimi është "vetëvlerësim". Mund të jetë e dobishme, për shembull nëse jeni në një grup, të përballeni me tema me bindje, pa pasur frikë të ekspozonië idetë, por bëjeni atë në hapa të vegjël, në mënyrë që të mos rrezikoni "të flisni" shumë pa thënë në të vërtetë asgjë.

Një problem tjetër që lidhet me ndrojtjen është e ashtuquajtura "sindroma e armikut". I ndrojturi vërtet ka vazhdimisht frikë se mos gjykohet dhe duhet të luftojë kundër një lloj lufte personale me të tjerët, të konsideruar "armik". Në realitet do të ishte e mjaftueshme të kesh një qëndrim më të relaksuar për të kuptuar se jo të gjithë janë armiqtë tanë, janë të gatshëm të qeshin me gabimet tona. Në këto raste, në fakt, ndrojtja është vetëm një mburojë për të mbrojtur veten.

Në fund, një dramë tjetër e lidhur me ndrojtjen është përballja me modelet. Fatkeqësisht sot jetojmë në një realiteti shoqëror, ku përballja me aktorë, këngëtarë, yje është rendi i ditës. Sidoqoftë konfrontimi i tepërt çon në zvogëlimin e madh të "Un-it" tonë deri në pikën që na bën të ndihemi të papërshtatshëm për të tjerët.

Si të fitojmë mbi ndrojtjen? Disa zgjidhje.

Zgjidhjet për të kapërcyer ndrojtjen? Disa rregulla të thjeshta: Pranoni veten për atë që jeni. Askush nuk na detyron të futemi në lumenj fjalësh, nëse në të vërtetë jemi njerëz të heshtur. Mos harroni se edhe heshtjet duhet të respektohen dhe në disa raste, të dish të dëgjosh është më shumë e rëndësishme se sa një mijë fjalë të padobishme.

Vëzhgoni të tjerët me kujdes. Para nesh nuk ka njerëz të përsosur dhe të paarritshëm, por qenie njerëzore, me dobësitë e tyre, gabimet dhe papërsosmëritë e tyre. Të qenit tolerant ndaj të tjerëve ndihmon të jesh tolerant edhe me vetveten dhe për këtë arsye të mësosh të pranosh veten.

Ironia ndaj vetvetes, për të kapërcyer ndrojtjen duhet të mësoni të jeni ironik në lidhje me kufijtë tuaj.

Mësoni të buzëqeshni me ngathtësinë tuaj, mund të jetë çelësi i duhur për të filluar të pranosh veten e të kapërcesh problemin.

Megjithatë duke qenë pak i ndrojtur, në disa situata mund të përfaqësojë edhe një aspekt të këndshëm të

karakterit, e rëndësishme është që ndrojtja të mos bëhet "sociofobi" ose një formë ekstreme e ndrojtjes cila konsiston në frikën e të jetuarit në kontekste shoqërore dhe në kontakt me të tjerët. Fobia sociale është prandaj një shqetësim i vërtetë, si dhe një burim vuajtjesh për ata që e jetojnë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet