Skincare: sa zgjat një produkt kozmetik? Udhëzues për skadimin e produkteve të bukurisë

A skadon një produkt bukurie? Çfarë është PAO dhe si e lexoni atë? Si ruhen produktet e bukurisë? Ka shumë dyshime në lidhje me përdorimin dhe mirëmbajtjen e një produkti kozmetik, veçan

Gjatë pandemisë, pati ngushëllim me blerjet online të bukurisë. Dhe rezultati tani është para syve tanë: një përmbysje produktesh, mbase të gjitha të hapura në të njëjtën kohë, me një datë skadence dhe efektiviteti të pacaktuar. Si të veprojmë? Giovanni Tafuro, një studiues i kozmetikës për Universitetin e Padovës, shpjegon ndryshimin midis PAO dhe datës efektive të skadimit. Skandenca e një produkti kozmetik, si ta kuptojmë atë?

Të dhënat e Cosmetica Italia për shitjet në vitin 2020 dëshmojnë për një blerje të bujshme + 35% të produkteve të bukurisë në internet: sipas raportit vjetor, në fakt, ajo ishte blerë në internet dhe veçanërisht nëfsrmaci. Por tani e gjejmë veten me skandencën e një kozmetike të afërt, pa ditur ta njohim atë. Për ta kuptuar atë, thjesht referojuni EAC, siç shpjegon eksperti.

«PAO, Periudha pas Hapjes, është periudha që tregon kur skadon një produkt kozmetik. Kjo do të thotë, për sa kohë është funksionale pasi të jetë hapur, për sa kohë ruan karakteristikat e tij të sigurisë dhe efikasitetit dhe për këtë arsye mund të përdoret në mënyrë të sigurt. Është treguar në paketim me simbolin e kavanozit të hapur dhe një numër të ndjekur nga shkronja M, e cila tregon kohëzgjatjen në muaj gjatë të cilëve mbetet e qëndrueshme pas përdorimit të parë ose pas hapjes ".

Cili është ndryshimi midis PAO dhe datës së skadimit? «Ata nuk duhet të ngatërrohen. Shumë njerëz gabimisht mendojnë se një produkt kozmetik skadon vetëm nëse hapet dhe përdoret në të vërtetë. Nuk është kështu. Nëse produkti ka një afat të ruajtjes më pak se 30 muaj nga data e prodhimit, është e detyrueshme të raportoni datën e skadimit në etiketë, dmth. Datën në të cilën produkti është i paprekur dhe ruhet në kushte të përshtatshme, vazhdon të kryejë funksionin e tij dhe mbetet e sigurt. për konsumatorin. Dhe tregohet me fjalët "përdorni më mirë nga" ose shoqërohet me simbolin e orës së erës.

Nëse, nga ana tjetër, kohëzgjatja është më shumë se 30 muaj, atëherë shënimi i datës së skadimit nuk është i detyrueshëm. Në këtë rast, ligjvënësi kërkon që të tregohet simboli EAC. Nuk është e pazakontë të gjesh raste të produkteve që mbajnë edhe datën e skadimit dhe simbolin PAO në etiketë ». A ka ndonjë produkt kozmetik që skadon më herët?

«Gjatë fazës së formulimit dhe zhvillimit të produktit kozmetik, të gjithë faktorët që mund të ndikojnë në qëndrueshmërinë dhe ndjeshmërinë e tij ndaj ndotjes bakteriale konsiderohen me kujdes. Midis këtyre është sigurisht prania e ujit të lirë, i cili nxit dhe përshpejton përhapjen bakteriale. Produktet me bazë uji, në të vërtetë, të tilla si kremrat, fondatinta, por edhe mascara dhe eyeliner janë më të ndjeshëm ndaj ndotjes.

Rreziku i ndotjes lidhet gjithashtu me kontaktin fizik me konsumatorin: produktet që duhet të hiqen nga ena duke zhytur gishtin, të tilla si kremrat në enë, mund të ndoten më shpejt ".

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet