Studimi zbulon qytetet më të lumtura në botë: Amsterdami kryeson listën

Një studim i kryer nga Lenstore analizoi 44 qytete ndërkombëtare për të përcaktuar se cilat prej tyre ofronin mundësi për të udhëhequr një mënyrë jetese të lumtur dhe të shëndetshme. Renditet i pari Amsterdami, i famshëm për biçikletat e tij në radhë të parë. Qyteti në të cilin jetojmë mund të ndihmojë në përcaktimin e nivelit tonë të shëndetit dhe lumturisë duke na ofruar mjetet e duhura për të arritur qëllimet tona dhe për t'u mbajtur në formë.

Sa e rëndësishme është të jetosh në qytetin e duhur për të qenë i shëndetshëm dhe i lumtur? Lenstore analizoi 44 qytete ndërkombëtare sipas 10 parametrave për të përcaktuar se cilat janëqytetet që promovojnë më shumë një mënyrë jetese të lumtur dhe të shëndetshme. Këtu janë parametrat e analizuar:

Nivelet e mbipeshës

Prespektivat e jetës

Orët e dritës së diellit

Cilësia e ajrit dhe ujit

Niveli i lumturisë

Kostoja e një shishe uji

Java mesatare e punës

Aktivitet në natyrë

Numri i restoranteve të gatshme

Tarifa mujore e anëtarësimit në palestër

Secilit prej këtyre parametrave iu caktua një rezultat i ponderuar dhe secili qytet që e bëri këtë caktoi një rezultat nga 100

Këtu është renditja e 10 qyteteve më të "shëndetshme":

Renditja e Qyteteve

1 Amsterdam

2 Sidnei

3 Vjenë

4 Stokholm

5 Kopenhagen

6 Helsinki

7 Fukuoka

8 Berlin

9 Barcelona

10 Vankuver

Amsterdami renditet i pari: Kryeqyteti Hollandez promovon një mënyrë jetese më të shëndetshme, duke pasur më shumë se 400 aktivitete rekreative , është dhe qyteti më pak i ndotur në Evropë. Hollanda gjithashtu ka një normë mbipeshe shumë të ulët me 20.4%, rreth 10% më pak se në Mbretërinë e Bashkuar (27.8%).

Sidnei renditet i dyti falë 2,636 orëve të dritës së diellit në vit, mbi 1000 më shumë se në

Berlin, Dublin dhe Gjenevë.

Evropa është shtëpia e 7 në 10 qytete të shëndetshme.

Nga 10 destinacionet që promovojnë stilin e jetës më të shëndetshme, shtatë janë në Evropë, tre prej të cilave janë gjenden në vendet skandinave: Stokholm, Kopenhagen dhe Helsinki. Këto destinacione janë të njohura për nivele shumë të ulëta të ndotjes, orë të shkurtra dhe fleksibile të punës dhe nivele të larta të lumturisë.

Fukuoka në Japoni renditet e shtata në botë midis qyteteve që promovojnë mënyra më të shëndetshme jetese, si dhe të jetë destinacioni më i shëndetshëm në Azi. Qyteti mban numrin më të lartë të orëve të ditës diellore midis 10 qyteteve të 10 më të mirëve (2,769), duke mundur Sidnein dhe Barcelonën.

Qyteti i Vankuver në Kanada renditet i 10-ti ndër qytetet që promovojnë më shumë stilin e jetës të shëndetshme, dhe renditet i pari në Amerikën e Veriut, me nivele ndjeshëm më të ulëta të ndotjes sesa në qytete të tjera evropiane si Berlini (39,41%), Barcelona (65,19%) dhe Amsterdami (30,93%). Qytetet cilat janë më të këqija?

10 qytetet më të këqija sipas studimit të kryer nga Lenstore janë:

Qyteti i Meksikës

Moska

Nju Jork

Washington DC.

Milano

Johanesburg

Londra

Zyrihu

San Paolo

Paris

Për të ndikuar negativisht në pozicionimin e kryeqytetit të Mbretërisë së Bashkuar numri i ulët i orëve të rrezeve të diellit vjetor dhe numri i madh i restoranteve take away. Pozicionimi është shumë më keq në Shtetet e Bashkuara që është shtëpia e dy prej qyteteve më pak të shëndetshëm për të jetuar: New York dhe ëashington D.C. Faktorët që përcaktojnë shkallën e lartë të mbipeshes (shkalla më e lartë në botë) dhe numri më i lartë i orëve të punës. Megjithëse qytetet nordike të Kopenhagenit dhe Stokholmit kanë numrin më të ulët të orëve të rrezet e diellit në vit, duke ruajtur nivele shumë të ulëta të ndotjes, dhe duke zvogëluar numrin e orëve të punës në vit janë të mjaftueshme për t'i mbajtur këto dy qytete të parët midis qyteteve që promovojnë një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të ekuilibruar. Sidoqoftë, qëndrimi në formë mund të jetë gjithashtu i shtrenjtë, në varësi të çmimit pak a shumë të lartë të regjistrimi në palestër sidhe kostoja e ushqimit. Me kaq shumë faktorë të ndryshëm, është e rëndësishme të merren parasysh cilat janë më të rëndësishmet për të udhëhequr një mënyrë jetese më të lumtur dhe më të shëndetshme të mundshme.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet