Të qeshurit zgjat jetën...

Një sens humori na lejon të gjejmë anën komike të gjërave, të qeshim dhe ta marrim atë më lehtësisht. Të qeshurit na relakson sepse jemi të pushtuar nga një ndjenjë freskie dhe qetësie. Të dish të thuash shaka dhe të argëtosh ata që na rrethojnë përmirëson komunikimin dhe marrëdhëniet shoqërore, sepse, le ta pranojmë, kush nuk do të donte të kishte dikë pranë që të bën të qeshësh?

A e dini se sensi i humorit ul presionin e gjakut dhe zvogëlon ankthin? Psikoneuroimunologjia është shkenca që merret me studimin e lidhjeve midis sistemit nervor qendror (trurit dhe palcës kurrizore), sistemit endokrin (përgjegjës për lirimin e hormoneve) dhe sistemit imunitar (përgjegjës për prodhimin e antitrupave për të luftuar sëmundjen).

Një nga përfundimet e nxjerra nga studimet e kryera në këtë fushë është se një gjendje pozitive e mendjes na mbron nga sëmundjet dhe përmirëson prognozën e të tjerave, të tilla si kanceri, diabeti dhe astma. Një sens i humorit është shtylla e kësaj gjendje shpirtërore pozitive. Rreziku i sëmundjeve vaskulare zvogëlohet me 40% tek njerëzit që qeshin rregullisht, gjë që përkthehet në rreth 4 vjet e gjysmë jetë shtesë.

Kur qeshim, trupi çliron endorfinë, serotonin dhe dopaminë, të cilat nxisin ndjenjën e qetësisë dhe zvogëlojnë perceptimin e dhimbjes. Në këtë mënyrë ne jemi në gjendje t'i shohim gjërat ndryshe, ndjehemi më pak të shqetësuar dhe gjejmë aspektin pozitiv të situatave. Një sens humori relakson muskujt dhe ul presionin e gjakut, kështu që na ndihmon të mbajmë zemrën të shëndetshme dhe zvogëlon shanset për sulm në zemër ose goditje në tru.

Përfitimet e sensit të humorit për marrëdhëniet shoqërore: E qeshura përmirëson gjendjen shpirtërore dhe na ndihmon të ndihemi më mirë. Kur jemi të gëzuar, ne projektojmë të njëjtën ndjenjë tek të tjerët. Njerëzit tërhiqen nga ata që buzëqeshin dhe i bëjnë të qeshin.

Por pse e humbasim këtë aftësi me kalimin e viteve? Një nga studimet e fundit mbi sensin e humorit zbulon se të rriturit qeshin midis 15 dhe 100 herë në ditë, krahasuar me një mesatare prej 300 herë në ditë për fëmijët. Fëmijët janë më spontanë dhe më pak analizojnë pasojat që një ngjarje mund të ketë në planin afatgjatë të jetës së tyre. Sekreti mund të jetë të qeshësh pa turp dhe të shijosh një të qeshur të mirë, të pamenduar.

Përfitimet në aftësitë njohëse: Na pëlqen të qeshim, kështu që një person me humor është tërheqës për ne. Përveç kësaj, sensi i humorit na ndihmon të mbajmë informacione. Një studim tregon se humori tërheq vëmendjen e njerëzve, lehtëson kuptimin e ngjarjeve ose fakteve të ekspozuara dhe dinamizon përpunimin e informacionit. Me fjalë të tjera, ndjenja e humorit favorizon të mësuarit.

Kuptimi i shakave gjithashtu kërkon kreativitet, intuitë dhe shpejtësi, si dhe burime shtesë që janë racionale më të vështira për t’u fituar. Të kesh një pamje pozitive të problemeve, duke ofruar një rrugëdalje nga realiteti, duke shijuar një moment argëtimi përmirëson funksionet njohëse, sistemin imunitar dhe marrëdhëniet shoqërore.

Një sens humori ofron shumë përparësi: e qeshura na jep jetë dhe na bën më të mirë brenda dhe jashtë. Nga ana tjetër, veprat me humor që kemi në dispozicion janë shumë të shumta në letërsi, kinema, në internet; ne mund të gjejmë anën me humor në gjithçka që na ndodh. Të qeshurit është një mundësi: mos e lër të ikë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet