Zbardhja profesionale e dhëmbëve, e kryer nga një profesionist, higjenist ose dentist, nuk krijon dëmtim. Produktet e përdorura në studime janë të sigurta dhe respektojnë strukturën e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve

Zbardhimi e dhëmbëve: gjithçka që duhet të dini

Një buzëqeshje e bukur është dëshira e të gjithëve dhe zbardhja e dhëmbëve është trajtimi më i kërkuar për të përmirësuar estetikën e të gjithë fytyrës. Meqenëse ka kaq shumë pyetje në lidhje me zbardhjen, ne do të përpiqemi t'u përgjigjemi atyre më të zakonshmet.

Çfarë është zbardhja e dhëmbëve? Zbardhja profesionale e dhëmbëve përdoret për ta eleminuar ose për ta bërë atë shumë më pak të dukshme lloje të caktuara të njollave ose thjesht për të ndriçuar ngjyrën natyrale të dhëmbëve dhe kështu të ndriçon buzeqeshja. Në stomatologjinë kozmetike, zbardhja e dhëmbëve është një nga trajtimet më të vjetra, sepse të kesh një buzëqeshje të bukur, me dhëmbë të bardhë, ka marrë një vlerë gjithnjë e më të rëndësishme në përcaktimin e prezantimit të një personi.

A e dëmton zbardhja smaltin? Zbardhja profesionale e dhëmbëve, e kryer nga një profesionist, higjenist ose dentist, nuk krijon dëmtim. Produktet e përdorura në studime janë të sigurta dhe respektojnë strukturën e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Dëmi i vërtetë krijohet duke larë dhëmbët me sodë buke dhe limon, prandaj ndaloni eksperimentet në shtëpi dhe kontaktoni profesionistin tuaj të besuar. A mund të bëj zbardhim edhe nëse pi duhan dhe pi shumë kafe?

Jo të gjitha njollat ​​që shohim në dhëmbë janë të njëjta dhe mund të ndahen në dy kategori: I jashtëm: shkaktuar nga agjentë të jashtëm në dhëmb që lidhen drejtpërdrejt me sipërfaqen. Janë tipike për pirësit e duhanit, për ata që pinë shumë kafe, çaj, çajra bimorë por edhe për ata që i kanë përdorur për një kohë të gjatë larës goje me klorheksidinë ose fluoride stanoze.

Ato shkaktohen gjithashtu nga prania e baktereve kromogjene (njolla të zeza). Për shkak të natyrës së tyre dhe lokalizimit të jashtëm të smaltit, këto çngjyrosje nuk kërkojnë terapi të zbardhjes por trajtim të duhur të higjienës orale. I brendshëm: ato janë diskromi para-shpërthimit që kanë origjinën gjatë formimit të indeve të dhëmbit. Shkaktuar kryesisht nga anomalitë në formimin e smaltit dhe dentinës (amelogjeneza ose dentinogenesis), nga marrja e zgjatur e ilaçeve (tetraciklina) ose nga disa sëmundje sistemike (hipo hiper tiroidizëm, talasemi, sëmundje celiake, mungesë e vitaminës A dhe D). Zbardhja profesionale e dhëmbëve përdoret për të eleminuar, ose për të bërë më pak të dukshme, lloje të caktuara të njollave të brendshme, ose thjesht për të ndriçuar ngjyrën natyrale të dhëmbëve.

Pra, a mund ta bëj zbardhjen? Për ta zbuluar, duhet të konsultoheni me higjienistin ose dentistin tuaj të besuar.

Vuaj nga ndjeshmëria dentinale, a mund t’i zbardh dhëmbët? Po, por rekomandohet që së pari të zgjidhni problemin e ndjeshmërisë me produkte të përshtatshme. Është shumë e rëndësishme të kontaktoni një profesionist për të zbuluar shkakun e ndjeshmërisë në mënyrë që të jeni në gjendje të ndërmerrni terapinë e duhur.

A krijon efekte të padëshiruara zbardhja? I vetmi efekt anësor i njohur është rritja e ndjeshmërisë së dhëmbëve.

Është e paparashikueshme dhe zakonisht shfaqet në ditët e para pas trajtimit, duke u zgjidhur gjatë periudhës prej 24-72 orësh.

Hipersensibiliteti i dentinës mund të kundërveprohet nga profesionisti në dy mënyra:

Qasja pasive: pezullimi i trajtimit zbardhues për një periudhë të caktuar, ose zvogëlimi i kohës së aplikimit të produktit.

Qasja aktive: përdorimi i desensibilizuesve si nitrat kaliumi, fluori ose me substanca të bazuara në fosfat amorf kalciumi (ACP).

Përdorimi i një paste dhëmbësh desensibilizues, ose me hidroksiaapatit ose bazuar në (ACP) në javën e mëparshme dhe gjatë trajtimit ndihmon shumë në parandalimin e këtij efekti të pakëndshëm e të padëshiruar.

Sa zgjat një zbardhje? Ky nuk është një trajtim përfundimtar dhe kohëzgjatja e zbardhjes është plotësisht e ndryshueshme.

Varet nga faktorë të shumtë. Karakteristikat e dhëmbëve. Lloji dhe përqindja e materialit zbardhues të përdorur. Mirëmbajtja e higjienës orale. Stili i jetës (pirja e duhanit, kafeja, acidi dhe substancat pigmentuese). Deri më sot, rezultatet më të qëndrueshme me kalimin e kohës janë ato në shtëpi me maska ​​të personalizuara.

Siç është përmendur tashmë, lloji i produktit është vendimtar për rezultatin, në fakt ka produkte që premtojnë një kohëzgjatje prej 2 muaj si dhe 2 vjet. Zgjedhja duhet të bëhet së bashku me profesionistin për të përcaktuar se cili është trajtimi më i përshtatshëm.

Metodat e ndryshme të zbardhjes: Ekzistojnë disa lloje të zbardhimit dhe substanca e përdorur është peroksid hidrogjeni ose karbamid. Cilat ndryshime janë përqindjet e përqendrimit dhe kohëzgjatja e trajtimit.

Peroksidi depërton brenda mikroporozitetit natyror të smaltit, duke lëshuar oksigjen aktiv që shkon të oksidojë pigmentet me ngjyra duke i zbërthyer ato në molekula më të vogla, pa ngjyrë.

Trajtimet "diy" nuk mund të zbardhin dhëmbin pasi ato janë pa perokside, por disa pasta të caktuara dhëmbësh dhe gargarë mund të ndihmojnë në ruajtjen e rezultateve të arritura pas zbardhjes. Metodat e zbardhjes në thelb ndahen në dy kategori, të cilat gjithashtu mund të bëhen në menyre të kombinuar.

Zbardhimi profesional (në zyrë): përdorimi i peroksidit të hidrogjenit në përqindje nga 20-40%, pra qartë më të larta se përqendrimet e përdorura për kujdesin në shtëpi, por kohët e zbardhimit janë shumë më të shpejta.

Produktet profesionalemund të përdoren në kombinim me aktivizimin e fotove ose aktivizimin me lazer bazuar në produktin e zgjedhur nga profesionisti. Zakonisht trajtimi kërkon seanca prej 45-60 min e mund të kërkohen më shumë seanca.

Zbardhimi i shtëpisë: përbëhet nga një metodë me të cilën pacienti kryen zbardhjen në shtëpi, nën mbikëqyrjen e dentistit. Normalisht përdoren produktet e peroksidit të karbamidit (produkt më i qëndrueshëm se peroksidi i hidrogjenit) një përqendrim i ndryshueshëm, varësisht nga shkalla e ndryshimit të ngjyrës, rezultati që do të merret dhe ndjeshmëria dentinale.

Xheli zbardhues do të aplikohet direkt në brendësi të maskave speciale të formuara në modelet e suvasë të marra nga përshtypjet e argjiluara të harqeve tuaja dentare. Sipas në përqendrimin e zgjedhur të peroksidit ato duhet të mbahen nga 4 deri në 8 orë në ditë. Është e mundur të kombinohen dy trajtimet dhe është një zgjidhje që duhet të vlerësohet së bashku me profesionistin.

Trajtimet diy, vëmendje! Në të kaluarën, ata që donin të bënin një zbardhje pa përdorur produktet e specializuara natyrore si lëkura e limonit ose soda e bukës, e cila fërkohej në sipërfaqet e dhëmbëve. Këto metoda shtëpiake që shkaktojnë gërryerje sipërfaqësore shkaktojnë dëme të konsiderueshme e smalt të pakthyeshme.

Aktualisht tregu ofron një sërë mundësish për të qenë në gjendje të kryeni zbardhjen me produktet e disponueshme në farmaci, supermarkete ose përmes internetit. Sidoqoftë, ne duhet të njohim se cilat produkte janë vërtet efektive dhe cilat janë indikacionet për ti përdorur.

Në vitin 2002 u deklarua se të gjitha produktet për zbardhjen me një përqendrim prej peroksid hidrogjeni (e vetmja substancë vërtet zbardhuese) nga 1 në 6% duhet të përdoret si më poshtë në mbikëqyrjen e specialistit për të shmangur dëmtimet e mundshme.

Për të përdorur këtë produkt do të ishte e këshillueshme që t'i kërkoni profesionistit tregues të saktë. Ky lloj produkti është mjaft i sigurt, i lehtë për t'u përdorur dhe me kosto të ulët.

Për sa i përket kohëzgjatjes dhe efektivitetit, efekti i zbardhjes zvogëlohet kur nuk përdoret si mirëmbajtje e një trajtimi të mëparshëm profesional të zbardhjes.

Maska të para-ngarkuara: është një sistem që duhet të përdoret ose si një trajtim zbardhues ose pas një trajtim profesional për ruajtjen e ngjyrës së arritur.

Natyrisht nuk ka të njëjtat veti zbardhuese si sistemet profesionale, qoftë me anë të aplikimit, si për përqendrimin e xhelit.

Ndryshe nga sistemet e tjera, ai mund të bëhet vetëm nga profesionisti dhe duhet të përdoret 1 orë në ditë për një maksimum prej 10 ditësh.

 

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet