A nuk është një ''gjë e vogël'' për ta?

nga Doriana METOLLARI

Sulmet e herpashershme me arme dhe lende te ndaluara jane as me pak e as me shume se tortura ushtarake kunder gazetareve, te perditshme, per te skllaveruar individin. Ndjesia fizike qe ndjen jane te vjella thuajse cdo dite, rendesa ne koke aq sa te mos mund e mbash dot ekulibrin dhe marrje mendsh.

Zgjimi i perditshem nga zhurmat e sinjaleve shkaterrojne sistemin nervor dhe minimalisht te cojne ne cmendine nese nuk kerkon ndihme. Torturat ndodhin gjate gjithe kohes, dhe shoqerohen me 1. mungese frymemarrjeje 2. thatesire ne goje 3. tkurrje muskulore 4. dridhje te brendshme 5. mungese stabiliteti emocional (kjo eshte shume e rendesishme). Torturat fillojne njera pas tjetres jo te gjtiha bashke, cfare te ben te kuptosh se keto jane tortura, dhe kjo paranoja.

Mungesa e frymemarrjes gjate gjithe kohes eshte e frikshme. Ne spital nuk te para marrin persiper pasi urdherohen ose me keq akoma fillojne me ngacmimet. Ajo qe ndodh cdo dite jane bullizmat rrugeve me fjale si psh: (nuk ke me vend ne Shqiperi), apo (do te vdesesh neser) etj etj. Keto situata te shtyjne drejt vetevrasjes.

Torturat synojne te kontrollojne gjendjen emocionale, psiqike dhe fizike, jo nje dite por muaj edhe vite me radhe. Nuk te japin dhimbje fizike, por mungese perqendrimi te vazhdueshem, dridhje, dhe tkurrje.

Zgjimi me nje ndjesi korenti qe te pershkon trurin eshte nje tjeter torture qe shoqerohet me destabilitet mendor dhe eshte nje prej nderhyrjeve me agresive ne trup. Keto jane ndjesi qe vetem mund te pershkruhen, sepse eshte qesharake te mendosh se mund te gjesh informacion online, lol, por njerezit bashkohet nga ngjarjet dhe ndjesite dhe nese te tjereve u ka ndodhur mund te behemi 1, nje dite. Keto jane tortura mendore dhe psiqike me te cilat eshte mbajtur nje regjim dhe kane vdekur gradualisht cdo dite sa e sa intelektuale dhe martire.

Sot duhet te zgjedhim cfare duam te jemi dhe rrugen qe duam te ecim.

Author
Doriana Metollari

Doriana Metollari, është gazetare dhe Editore e platformes informative online Hermesnews.al, themeluar në Itali në vitin 2006. Ka menaxhuar dhe disa gazeta të tjera online po në Itali, një prej tyre dhe në bashkëpunimin me kompaninë 'Edizioni Vivere' në Le Marche. Ajo ka drejtuar po ashtu projekte për Bashkimin Europian dhe për OKBnë në fushën e të drejtave, kulturës, teknologjisë dhe gazetarisë. Libri i saj i parë 'G-online' është një manual bazë për komunikimin online, gazetarinë dhe mediat sociale.

Shkruaj një koment

0 Komentet