Na duhet një ndriçim i ri

Markus Gabriel

Prandaj është e rëndësishme të fillojmë një Iluminizëm të Ri, i cili synon të vendosë lirinë, barazinë dhe solidaritetin si gurët themelorë të bashkëjetesës së suksesshme të të gjithë njerëzve në planetin tonë. Ndriçimi fillon me veten tonë. Për fat të mirë, ndërsa ne kemi bërë progres moral në kapërcimin e racizmit dhe mizogjinisë, të drejtat e fëmijëve, por edhe të drejtat e njeriut të njerëzve që janë të integruar në zinxhirët tanë të furnizimit dhe prodhimit jashtë kufijve tanë kombëtar, ende jemi larg nga të qenit i pranueshëm moralisht. "Ne gjithashtu duhet t'u japim fëmijëve tanë një zë politik". Sa më gjatë do të durojmë faktin që njerëzit duhet të durojnë vuajtje ndonjëherë të mëdha në mënyrë që dëshirat tona të konsumit të mund të përmbushen?

Për sa kohë i mbajmë fëmijët nga vetëkuptimi demokratik, d.m.th. nga zgjedhjet? U desh shumë kohë që demokracitë moderne të merrnin si të mirëqena që gratë duhet të kishin të drejtën e votës. Kur e kuptojmë se gjithashtu duhet t'u japim fëmijëve tanë një zë politik, për të cilin janë të nevojshme konceptet krijuese. Për sa kohë që mendojmë brenda kufijve, ne jemi në rrugën e gabuar. Sfidat globale me të cilat përballet njerëzimi nuk mund, në parim, të përvetësohen vetëm brenda kufijve të ngushtë të shteteve kombëtare.

Dixhitalizimi - posaçërisht përdorimi në rritje i inteligjencës artificiale -, ndryshimi i klimës, kriza demokratike, konkurrenca e sistemit me Kinën, integrimi i kontinentit afrikan në një bazë të barabartë me kombet e pasura ndonjëherë shfrytëzuese, prek të gjithë ne. Ka kufij kombëtarë që na mundësojnë të nxjerrim ligje për veprimet tona brenda kornizës së vetëvendosjes demokratike dhe t'i bëjmë ato realitet përmes strukturave adekuate administrative. Por për sa kohë që ne mendojmë në lidhje me kufijtë që çojnë në vlerësimin tonë joadekuat të njerëzimit të atyre që jetojnë jashtë kufijve tanë, ne jemi në rrugën e gabuar.

Por ka shumë që njerëzimi ende duhet të kuptojë: Për shembull, që sfidat globale nuk mund të zgjidhen vetëm nga shtetet e kombeve...

* Shkeputur nga 'FOCUS Online' intervista me filozofin Markus Gabriel i cili beson se kemi mësuar shumë nga pandemia.

Markus Gabriel është shefi i katedrës për epistemologji, filozofi moderne dhe bashkëkohore në Universitetin e Bonit dhe Qendrën Ndërkombëtare për Filozofinë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet