Tre mësime për të ardhmen pas një viti Kovid

nga Yuval Noah Harari

Si ta përmbledhim vitin e covid-19 nga një perspektivë më e gjerë historike? Shumë besojnë se taksat e tmerrshme të vendosura nga koronavirusi i ri janë prova e pafuqisë së njerëzimit përballë forcës së natyrës. Në fakt, viti 2020 ka treguar se njerëzimi është larg nga pafuqia. Epidemitë nuk janë më forca natyrore të pakontrollueshme. Shkenca i ka kthyer ato në sfida të menaxhueshme. Atëherë, pse ka pasur kaq shumë vdekje dhe kaq shumë vuajtje? Faji qëndron në vendimet e këqija politike.

Në të kaluarën, kur njerëzit përballeshin me plagë të tilla si Vdekja e Zezë, ata nuk kishin ide se cili ishte shkaku ose si mund të ndaleshin. Kur arriti gripi i vitit 1918, shkencëtarët më të mirë në botë nuk ishin në gjendje të identifikonin virusin vdekjeprurës, shumë nga kundërmasat e miratuara ishin të padobishme dhe përpjekjet për të krijuar një vaksinë efektive u treguan të kota. Me covid-19 gjërat shkuan shumë ndryshe. Këmbanat e para të alarmit për një epidemi të re të mundshme filluan të bien në fund të dhjetorit 2019. Më 10 janar 2020, shkencëtarët jo vetëm që izoluan virusin përgjegjës, por gjithashtu sekuencuan gjenomin e tij dhe publikuan informacionin në internet. Brenda disa muajve u bë e qartë se cilat masa mund të ngadalësojnë dhe ndalojnë infeksionin. Në më pak se një vit, disa vaksina efektive u prodhuan në masë. Në luftën midis njerëzve dhe viruseve, të parët nuk kanë qenë kurrë kaq të fuqishëm.

Përveç arritjeve të pashembullta të bioteknologjisë, viti i kovidit gjithashtu nxori në pah fuqinë e teknologjisë së informacionit. Në kohët e mëparshme, njerëzimi rrallë kishte qenë në gjendje të ndalonte epidemitë, sepse njerëzit nuk mund të monitoronin zinxhirët e infeksionit në kohë reale dhe sepse ndalimi i aktiviteteve për një kohë të gjatë ishte tepër i shtrenjtë. Në vitin 1918 njerëzit e prekur nga gripi mund të futeshin në karantinë, por lëvizjet e subjekteve presimptomatike ose asimptomatike nuk mund të gjurmohen. Dhe nëse dikush do të kishte urdhëruar të gjithë popullsinë e një vendi të qëndronin në shtëpi për javë të tëra, kjo do të kishte rezultuar në shkatërrim ekonomik, kolaps të shoqërisë dhe uri masive. Përkundrazi, mbikëqyrja dixhitale në vitin 2020 e bëri shumë më të lehtë monitorimin dhe identifikimin e vektorëve të sëmundjes, dhe kjo bëri të mundur një karantinë më selektive dhe më efektive. Mbi të gjitha, automatizimi dhe interneti kanë bërë të mbyllura bllokimet e zgjatura, të paktën në vendet e pasura. Ndërsa kujtimet e plagëve të së kaluarës janë akoma të gjalla në disa pjesë të botës në zhvillim, revolucioni dixhital ka ndryshuar gjithçka në shumicën e vendeve me të ardhura të larta.

Merrni bujqësinë. Për mijëvjeçarë, prodhimi i ushqimit bazohej në punën e njeriut dhe rreth 90 përqind e njerëzve punonin në bujqësi. Sot në vendet e pasura nuk ndodh më. Në Shtetet e Bashkuara, vetëm 1.5 përqind e popullsisë punon në ferma dhe kjo është e mjaftueshme jo vetëm për të ushqyer të gjithë, por edhe për ta bërë vendin një nga eksportuesit kryesorë të ushqimit. Pothuajse e gjithë puna bujqësore bëhet me makina. Prandaj bllokimet kanë pasoja të kufizuara në bujqësi.

Imagjinoni një fushë gruri në kohën e murtajës së zezë. Nëse u kishin thënë punëtorëve që të qëndronin në shtëpi gjatë kohës së korrjes, njerëzit do të kishin vdekur nga uria. Nëse do t’u kishin thënë të shkonin ta merrnin, do të kishin infektuar njëri-tjetrin. Çfarë të bëjmë? Tani imagjinoni të njëjtën fushë gruri në vitin 2020. Një korrës i vetëm kombinuar i drejtuar përmes një sistemi GPS mund të korrë një fushë të tërë me efikasitet shumë më të madh dhe me shanse zero të infektimit. Ndërsa në vitin 1349 një punëtor mesatar i fermës korri rreth pesë kaçube në ditë, në vitin 2014 një autokombajna vendosi një rekord duke korrur 30,000 në ditë. Si pasojë, covid-19 nuk kishte ndonjë efekt të rëndësishëm në prodhimin global të prodhimeve kryesore si gruri, misri dhe orizi.

Por korrja e grurit nuk mjafton për të ushqyer njerëzit. Ai gjithashtu duhet të transportohet, ndonjëherë për mijëra kilometra. Për shumicën e shekujve, tregtia ka qenë një nga "të këqij-të" kryesorë në historinë e pandemive. Patogjenë vdekjeprurës udhëtuan nëpër botë me anije tregtare dhe karvane të distancave të gjata. Për shembull, murtaja e zezë e shekullit të katërmbëdhjetë fitoi një kalim nga Azia Lindore në Lindjen e Mesme përgjatë rrugës së mëndafshit dhe ishin anijet tregtare gjenoveze ato që e sollën më pas në Evropë. Tregtia përbënte një kërcënim kaq vdekjeprurës sepse secila vagon kishte nevojë për dikë që ta ngiste atë, duheshin dhjetëra marinarë për të drejtuar edhe anije të vogla, dhe anijet dhe bujtinat e mbushura me njerëz ishin vatrat e sëmundjeve.

Lajmëtarët kanë qenë fija e kuqe që ka mbajtur civilizimin së bashku.

Në vitin 2020, tregtia globale ishte në gjendje të vazhdonte të funksiononte pak a shumë pa probleme sepse përfshinte shumë pak qenie njerëzore. Sot, një anije konteinerësh kryesisht e automatizuar mund të mbajë më shumë tonë sesa flota tregtare e një mbretërie të tërë në epokën e hershme moderne. Në vitin 1582 flota tregtare angleze kishte një kapacitet total transportues prej 68,000 tonë dhe duheshin rreth 16,000 marinarë. Anija me kontejnerë e linjës së kontejnerëve jashtë Orientit të Hong Kongut, e nisur në 2017, mund të mbajë rreth 200,000 tonë me një ekuipazh prej vetëm 22 personash.

E vërtetë, anijet e lundrimit me qindra turistë dhe aeroplanë të mbushur me pasagjerë luajtën një rol të rëndësishëm në përhapjen e covid-19. Por turizmi dhe udhëtimet nuk janë thelbësore për tregtinë. Turistët mund të qëndrojnë në shtëpi dhe biznesmenët mund të përdorin Zoom, ndërsa anijet fantazmë të automatizuar dhe trenat gati pa njerëz mbajnë ekonominë globale në lëvizje. Në vitin 2020, ndërsa turizmi ndërkombëtar ra, vëllimi i tregtisë globale detare ra vetëm 4 përqind.

Automatizimi dhe dixhitalizimi kanë pasur një ndikim edhe më të madh në shërbimet. Në vitin 1918 ishte e paimagjinueshme që zyrat, shkollat, gjykatat dhe kishat të vazhdonin të funksiononin gjatë një bllokimi. Nëse studentët dhe mësuesit qëndronin në shtëpi, si mund të jepeshin mësimet? Sot e dimë përgjigjen. Kalimi në modalitetin online ka shumë pengesa, jo më pak se kostoja e madhe psikologjike. Ajo gjithashtu ka krijuar probleme të paimagjinueshme më parë, si në rastin e avokatit imazhi i të cilit u zëvendësua gabimisht nga ai i një mace gjatë një lidhje me gjykatën. Por fakti që është e mundur është akoma befasues.

Në vitin 1918 njerëzimi banonte vetëm në botën fizike dhe kur virusi vdekjeprurës i gripit pushtoi atë botë, nuk kishte ku të strehohej. Sot shumë prej nesh banojnë në dy botë: fizike dhe virtuale. Kur koronavirusi qarkulloi në botën fizike, shumë njerëz zhvendosën pjesën më të madhe të jetës së tyre në atë virtuale, ku virusi nuk mund t'i ndiqte ata. Sigurisht që qeniet njerëzore janë akoma qenie fizike dhe jo gjithçka mund të digjitalizohet. Viti i Covid theksoi rolin thelbësor që shumë punë me pagë të ulët luajnë në mirëmbajtjen e civilizimit njerëzor: infermierë, punonjës shëndetësorë, shoferë kamionësh, arkëtarë, nëpunës shpërndarjeje. Shpesh thuhet se çdo civilizim është tre vakte larg barbarisë. Në vitin 2020, djemtë e lindjes ishin filli i kuq që mbante së bashku civilizimin. Ato janë bërë linja jonë shumë e rëndësishme e komunikimit me botën fizike.

Ndërsa njerëzimi automatizon, dixhitalizon dhe lëviz aktivitetet e tij në internet, shfaqen rreziqe të reja. Një nga gjërat më të jashtëzakonshme në lidhje me vitin covid-19 ishte që interneti të mbahej lart. Nëse papritmas rrisim sasinë e trafikut që kalon mbi një urë, mund të presim bllokime të trafikut dhe ndoshta edhe shembje të urës. Në vitin 2020, shkollat, zyrat dhe kishat lëvizën në internet pothuajse brenda natës dhe uebi u zhvillua. Vështirë se bëjmë një pauzë për ta menduar, por duhet ta bëjmë. Pas vitit 2020 ne e dimë që jeta mund të vazhdojë edhe kur një vend i tërë bllokohet fizikisht. Thjesht imagjinoni se çfarë do të ndodhte nëse infrastruktura jonë dixhitale do të rrëzohej.

Teknologjia e informacionit na ka bërë më të aftë të reagojmë ndaj viruseve, por edhe shumë më të prekshëm ndaj kërcënimeve kibernetike dhe luftërave. Shumë po pyesin se cili do të jetë kovidi tjetër. Një sulm ndaj infrastrukturës tonë dixhitale është një kandidat kryesor. U deshën muaj me radhë që koronavirusi të përhapet në të gjithë botën dhe të infektojë miliona njerëz. Infrastruktura jonë dixhitale mund të shembet në vetëm një ditë. Dhe ndërsa shkollat dhe zyrat mund të lëviznin shpejt në internet, sa kohë do të duhej për t'u kthyer nga emaili në postën e rregullt?

Viti i kovidit nxori në pah një kufizim edhe më të rëndësishëm të fuqisë sonë shkencore dhe teknologjike. Shkenca nuk mund të zëvendësojë politikën. Kur është koha për të vendosur se cilat masa duhet të merren, shumë interesa dhe vlera duhet të merren parasysh dhe, pasi nuk ka asnjë metodë shkencore, duke përcaktuar se cilat interesa dhe vlera janë më të rëndësishme, nuk ka asnjë metodë shkencore për të vendosur se çfarë të bëhet. Për shembull, kur vendosni nëse do të vendosni një bllokim, nuk mjafton të pyesni: "Sa njerëz do të marrin covid-19 nëse ne nuk e bëjmë?". Por duhet ta pyesim veten gjithashtu: “Sa njerëz do të bien në depresion nëse vendosim një bllokadë? Sa njerëz do të vuajnë nga kequshqyerja? Sa do të humbasin shkollën ose punën e tyre? Sa do të keqtrajtohen ose vriten nga bashkëjetuesit e tyre? ”. Edhe nëse të gjitha të dhënat tona janë të sakta dhe të besueshme, ne gjithmonë duhet ta pyesim veten: "Çfarë ka më shumë rëndësi? Kush e vendos atë? Si t’i krahasojmë shifrat? ”. Kjo është detyra e politikanëve sesa e shkencëtarëve. Janë ata që duhet të balancojnë konsideratat shëndetësore, ekonomike dhe sociale për të formuluar një politikë të përgjithshme.

Ndërkohë, teknikët po krijojnë platforma të reja dixhitale që na ndihmojnë të funksionojmë në rast bllokimi dhe mjetesh të reja mbikëqyrjeje që na ndihmojnë të thyejmë zinxhirët e ngjitjes. Por dixhitalizimi dhe mbikëqyrja vënë në rrezik privatësinë tonë dhe hapin rrugën për shfaqjen e regjimeve totalitare të papara. Në vitin 2020, mbikëqyrja masive është bërë jo vetëm më e ligjshme por edhe më e zakonshme. Luftimi i epidemisë është i rëndësishëm, por a ia vlen të heqim dorë nga liria për ta bërë këtë? Theshtë detyra e politikanëve sesa e teknikëve të gjejnë ekuilibrin e duhur midis mbikëqyrjes së dobishme dhe maktheve dystopike.

Shmang diktaturën dixhitale.

Tri rregulla themelore mund të na ndihmojnë shumë në mbrojtjen nga diktaturat dixhitale, madje edhe në kohë pandemikash. Së pari, sa herë që mblidhen të dhëna për njerëzit, veçanërisht shëndetin e tyre, këto të dhëna duhet të përdoren për t'i ndihmuar ata, jo për t'i manipuluar, kontrolluar ose dëmtuar ata. Mjeku im di shumë gjëra jashtëzakonisht intime për mua. Kjo nuk më shqetëson, sepse kam besim se ju do ta përdorni këtë informacion në avantazhin tim dhe nuk do t'ia shisni ndonjë kompanie private ose partie politike. Duhet të jetë e njëjtë për çdo lloj "autoriteti të mbikëqyrjes pandemike" që ne vendosim të krijojmë.

Së dyti, mbikëqyrja duhet të shkojë gjithmonë në të dy anët. Nëse shkon vetëm nga lart poshtë, kjo mund të çojë në diktaturë. Prandaj, sa herë që mbikëqyrja e individëve rritet, po kështu duhet të rritet edhe ajo e qeverive dhe korporatave. Për shembull, qeveritë sot po shpërndajnë shuma të mëdha parash. Alokimi i fondeve duhet të jetë më transparent. Si qytetar, uroj të dija se kush i merr ato dhe kush ka vendosur se ku do të shkojnë ato para. Unë dua të sigurohem që ata të shkojnë në kompani që kanë vërtet nevojë për to në vend të një shumëkombëshe në pronësi të miqve të një ministri. Nëse qeveria thotë se është shumë e komplikuar për të vendosur një sistem të tillë monitorimi në mes të një pandemie, mos e besoni. Nëse mund të monitoroni atë që bëjmë ne, nuk do të jetë shumë e vështirë të monitorosh atë që po bën qeveria.

Së treti, shumë të dhëna nuk duhet të lejohen kurrë të përqendrohen në një vend. As gjatë epidemisë dhe as kur do të mbarojë. Monopoli i të dhënave mund të hapë rrugën për një diktaturë. Pra nëse po ata mbledhin të dhëna biometrike për njerëzit për të ndaluar pandeminë, gjë që duhet të bëhet nga një autoritet i pavarur shëndetësor, jo nga policia. Dhe të dhënat e mbledhura duhet të mbahen të ndara nga ministritë e tjera dhe bazat e të dhënave shumëkombëshe. Sigurisht, kjo mund të krijojë teprica dhe joefikasitet. A duam të parandalojmë ngritjen e diktaturës dixhitale? Ne i mbajmë gjërat të paktën pak joefikase.

"Nacionalizmi i vaksinave" po krijon një lloj të ri të pabarazisë.

Sukseset e pashembullta shkencore dhe teknologjike të vitit 2020 nuk e kanë zgjidhur krizën covid-19. Ata e kthyen pandeminë nga një katastrofë natyrore në një dilemë politike. Kur Vdekja e Zezë vrau miliona njerëz, askush nuk priste shumë nga mbretërit dhe perandorët. Rreth një e treta e britanikëve vdiqën gjatë valës së parë të asaj murtaje, por kjo nuk bëri që mbreti Edëard III i Anglisë të humbasë fronin. Ishte qartë përtej fuqisë së sundimtarëve për të ndaluar epideminë, kështu që askush nuk i akuzoi ata për dështim.

Por sot njerëzimi ka mjetet shkencore për të ndaluar covid-19. Disa vende, nga Vietnami në Australi, kanë treguar se edhe pa një vaksinë, mjetet tashmë të disponueshme mund të ndalojnë epideminë. Sidoqoftë, këto mjete kanë një çmim të lartë ekonomik dhe social. Ne mund ta mposhtim virusin, por nuk jemi të sigurt nëse jemi të gatshëm të paguajmë çmimin për këtë fitore. Kjo është arsyeja pse rezultatet shkencore kanë vendosur një përgjegjësi të madhe mbi supet e politikanëve. Fatkeqësisht, shumë prej tyre nuk e kanë përmbushur këtë përgjegjësi. Për shembull, presidentët populistë të Shteteve të Bashkuara dhe Brazilit kanë minimizuar rrezikun, kanë refuzuar të dëgjojnë ekspertët dhe kanë lejuar përhapjen e teorive të konspiracionit. Ata nuk krijuan një plan të qëndrueshëm veprimi kombëtar dhe përpjekje të sabotuara nga autoritetet shtetërore dhe komunale për të ndaluar përhapjen e infeksionit. Neglizhenca dhe papërgjegjësia e qeverive Trump dhe Bolsonaro kanë rezultuar në qindra mijëra vdekje të parandalueshme.

Në MB, qeveria fillimisht dukej më e shqetësuar për Brexit sesa Covid-19. Pavarësisht nga të gjitha politikat izoluese, administrata Johnson nuk ka arritur të izolojë vendin nga e vetmja gjë që kishte vërtet rëndësi: virusi. Vendi im i lindjes, Izraeli gjithashtu ka vuajtur nga keqmenaxhimi politik. Ashtu si në rastin e Tajvanit, Zelandës së Re dhe Qipros, Izraeli është në fakt një "vend ishull", me kufij të mbyllur dhe vetëm një portë kryesore: aeroporti Ben Gurion. Sidoqoftë, në kulmin e pandemisë, qeveria Netanyahu lejoi udhëtarët që mbërrinin të largoheshin nga aeroporti pa u kërkuar atyre të vëzhgonin një karantinë apo edhe pa kontrollet e duhura, dhe nuk u shqetësua për të zbatuar bllokimin.

Sot, si Izraeli dhe Britania e Madhe kanë qenë në krye të fushatave të vaksinimit, por ato keqkuptime fillestare u kanë kushtuar shtrenjtë. Në Mbretërinë e Bashkuar, pandemia vrau 120,000 njerëz. Izraeli renditet i shtati në botë për shkallën mesatare të rasteve të konfirmuara dhe, për t'iu kundërvënë katastrofës, ka nënshkruar një marrëveshje "vaksine për të dhëna" me kompaninë amerikane Pfizer. Pfizer ka rënë dakord të sigurojë Izraelin me vaksina të mjaftueshme për të gjithë popullsinë në këmbim të sasive të mëdha të informacionit të rëndësishëm, duke ngritur shqetësime në lidhje me privatësinë dhe monopolin e të dhënave dhe duke demonstruar se të dhënat tani janë një nga pasuritë më të vlefshme në duart e shteteve.

Ndërsa disa vende kanë bërë shumë mirë, njerëzimi deri më tani ka dështuar të përmbajë pandeminë ose të dalë me një plan global për të mposhtur virusin. Në fillim të vitit 2020 ishte si të shikoje një përplasje në lëvizje të ngadaltë. Komunikimi i lejoi të gjithë të shihnin imazhet në kohë reale, së pari nga Wuhan, pastaj nga Italia, pastaj nga shumë vende, por asnjë udhëheqje globale nuk është shfaqur e aftë të parandalojë katastrofën që të mbizotërojë botën. Mjetet ishin aty, por mençuria politike shpesh mungonte.

Një arsye për hendekun midis suksesit shkencor dhe dështimit politik është se shkencëtarët bashkëpunuan globalisht, ndërsa politikanët priren të grinden. Duke punuar në kushte të stresit dhe pasigurisë së madhe, shkencëtarët në të gjithë botën ndanin lirisht informacionin dhe mbështesnin rezultatet dhe njohuritë e njëri-tjetrit. Shumë projekte të mëdha kërkimore janë udhëhequr nga ekipe ndërkombëtare. Për shembull, një studim kryesor që demonstroi efektivitetin e masave të kontrollit u krye nga studiues nga nëntë institucione: një në Mbretërinë e Bashkuar, tre në Kinë dhe pesë në Shtetet e Bashkuara.

Përkundrazi, politikanët nuk kanë arritur të krijojnë një aleancë ndërkombëtare kundër virusit dhe të bien dakord mbi një plan global. Dy superfuqitë kryesore, Shtetet e Bashkuara dhe Kina, kanë akuzuar njëra-tjetrën për mos zbulimin e informacionit jetësor, për përhapjen e teorive të keqinformimit dhe konspiracionit, madje edhe për transmetimin e qëllimshëm të virusit. Shumë vende të tjera kanë falsifikuar ose fshehur të dhëna për progresin e pandemisë. Mungesa e bashkëpunimit ndërkombëtar manifestohet jo vetëm në këto luftëra propagandistike, por edhe më shumë në konfliktet për pajisjet e pakta mjekësore. Megjithëse ka pasur shumë raste bashkëpunimi dhe zemërgjerësie, asnjë përpjekje serioze nuk është bërë për të bashkuar të gjitha burimet në dispozicion, për të drejtuar prodhimin global dhe për të siguruar një shpërndarje të drejtë të furnizimeve. Në veçanti, "nacionalizmi i vaksinave" po krijon një pabarazi midis vendeve që mund të vaksinojnë popullsinë e tyre dhe atyre që nuk munden.

Bashkëpunimi global.

Është e trishtueshme të shohësh që shumë nuk arrijnë të kuptojnë një fakt të thjeshtë: për sa kohë që virusi vazhdon të përhapet, asnjë vend nuk mund të ndihet me të vërtetë i sigurt. Supozoni se Izraeli ose Britania e Madhe arrijnë ta zhdukin atë brenda kufijve të tyre, por virusi vazhdon të përhapet në qindra miliona njerëz në Indi, Brazil ose Afrikën e Jugut. Një mutacion i ri në një qytet të largët brazilian mund të bëjë qëvaksina joefektive dhe shkakton një valë të re infeksionesh. Në emergjencën aktuale, thirrjet për thjesht altruizëm ndoshta nuk do të mbizotërojnë mbi interesat kombëtare. Por bashkëpunimi global nuk është altruizëm. Është thelbësore të garantohet interesi kombëtar.

Diskutimet rreth asaj që ndodhi në vitin 2020 do të vazhdojnë me vite. Por njerëzit nga të gjitha anët e spektrit politik duhet të bien dakord për të paktën tre gjëra që na ka mësuar pandemia. Së pari, ne duhet të ruajmë infrastrukturën tonë dixhitale, e cila ka qenë shpëtimi ynë, por së shpejti mund të jetë burimi i një katastrofe edhe më të keqe sesa pandemia. Së dyti, secili vend duhet të investojë më shumë në sistemin shëndetësor publik. Duket e qartë, por ndonjëherë politikanët dhe votuesit arrijnë të injorojnë mësimet më të dukshme. Së treti, ne duhet të krijojmë një sistem global për monitorimin dhe parandalimin e pandemive. Në luftën shekullore midis njerëzve dhe viruseve, vija e parë kalon trupin e secilit prej nesh. Nëse kjo linjë prishet kudo në planet, na vë të gjithëve në rrezik. Edhe më të pasurit në vendet e zhvilluara kanë interes për të mbrojtur më të varfrit në vendet më pak të zhvilluara. Nëse një virus i ri kalon nga një shkop tek një njeri në një fshat të xhunglës së largët, ai virus mund të hapë rrugën për në Wall Street për disa ditë.

Struktura e një sistemi të tillë global antivirus tashmë ekziston në formën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe shumë institucioneve të tjera. Por fondet e saj janë të pakta, dhe ajo pothuajse nuk ka fuqi politike. Ne duhet t'i japim këtij sistemi më shumë ndikim dhe shumë më shumë para, në mënyrë që të mos varet tërësisht nga tekat e politikanëve egoistë. Nuk dua të them që ekspertët e pazgjedhur duhet të marrin vendime thelbësore politike, këto duhet të mbeten rezervë e politikanëve. Por një lloj autoriteti i pavarur global shëndetësor do të ishte ideal për mbledhjen e të dhënave mjekësore, për monitorimin e rreziqeve të mundshme, për alarmet dhe për përcaktimin e drejtimit të kërkimit dhe zhvillimit.

Shumë kanë frikë se covid-19 shënon fillimin e një vale të pandemive të reja. Por nëse këto masa vendosen, goditja covid-19 mund të çojë në një ulje të pandemive. Ne nuk mund të parandalojmë shfaqjen e viruseve të reja, një proces i natyrshëm evolucionar që ka vazhduar për miliarda vjet dhe do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Por sot kemi njohuritë dhe mjetet për të parandaluar përhapjen e një virusi të ri dhe shkaktimin e një pandemie. Nëse covid-19 vazhdon të përhapet në 2021 dhe vret miliona njerëz, ose nëse një pandemi edhe më vdekjeprurëse godet njerëzimin në 2030, nuk do të jetë as katastrofë natyrore as ndëshkim hyjnor, do të jetë një dështim dhe, më saktë, do të të jetë një dështim njerëzor një dështim politik. Marrë nga Internazionale.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet