Balla dhe Krifca në Panairin e Bujqësisë: nga Lushnja çdo ditë eksportohen perime drejt BEsë

Drejtuesi i Partisë Socialiste për qarkun e Fierit, Taulant Balla dhe ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural Frida Krifca ishin sot në çeljen e Panairit Ndërkombëtar të Bujqësisë, Teknologjive, Ushqimit dhe Përpunimit, i cili është kthyer në një traditë për Lushnjën, zemrën e bujqësisë shqiptare. Në fjalën e tij Balla tha se, Lushnja furnizon çdo ditë gjithë Ballkanin dhe jo vetëm. “Furnizon Ukrainën që është në luftë e që ne solidarizohemi çdo ditë me popullin ukrainas ndaj agresionit të pajustifikuar të Rusisë dhe unë nuk mund të rri pa falenderuar ato kompani që kanë nisur kamiona falas me produkte bujqësore në Ukrainë. Nga Lushnja nisen kamiona plot me perime drejt Suedisë, Danimarkës, Gjermani, Austri e kudo në Europë.

Sot ne konkurrojmë me gjigandët e prodhimeve bujqësore, me Spanjën, me Turqinë. Sot janë 37 mln euro më shumë eksporte në katër muajt e parë por unë mendoj se në fund të këtij viti ne nuk do jemi 500 por 550 mln dollar eksporte në bujqësi që do të thotë se do jemi as më shumë as më pak 3.7 herë më shumë nga sa ishim në 2013-ën”, u shpreh Balla. Ai vuri në dukje se: “të gjithë biem dakord që për të gjithë ne vendet e Ballkanit Perëndimor t’i çojmë një mesazh të gjithë atyre që e kundërshtojnë Ballkanin e hapur, hajdeni në këtë panair e të kuptoni se sa i rëndësishëm është Ballkani i Hapur, se sot kamioni që niset nga pikat e grumbullimit në Lushnjë nuk ndalon më në asnjë lloj dogane”.

“Ata që eksportojnë e kujtojnë fare mirë që vetëm pak kohë më parë perimet prisheshin për ditë me radhë në një pikë doganore sepse nuk kishte ardhur kontrolli ushqimor ndërsa sot certifikatat që shoqërojnë mallrat bujqësore janë të gjitha të njohura në të gjithë Ballkanin dhe kjo është diçka shumë e mirë që ne duhet ta vazhdojmë dhe prandaj thirrja ime është edhe për vëllezërit e motrat tona të Kosovës që të mos humbin më kohë por ti bashkohen Ballkanit të Hapur. Unë jam shumë i sigurt që edhe Mali i Zi edhe Bosnje Hercegovina do ta bëjnë një hap të tillë sepse Ballkani i Hapur nuk është asgjë tjetër veçse paradhoma e anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Sot Ballkani i Hapur është mundësia e zhvillimit të bujqësisë dhe falë këtij Ballkani të Hapur ne kemi sot edhe këto shifra mbresëlënëse të katër muajve të parë të këtij viti, 37 mln euro rritje”, deklaroi Balla.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet