Çfarë mund të na thotë mumja e një faraoni 3500 vjeçar?

Me kalimin e viteve shumë mumie të faraonëve egjiptianë janë gjetur, analizuar dhe ndonjëherë hapur. Ajo e Amenhotep I, i cili jetoi në shekullin e 16-të para Krishtit, u gjet në vitin 1881 në një vend në Luxor, në Egjiptin jugor, por duke pasur parasysh bukurinë e maskës dhe gjendjen e përsosur të fashave, ajo nuk është hapur kurrë. Për këtë arsye përmbajtja e tij mbeti mister për një kohë të gjatë, derisa së fundmi dy studiues vendosën ta analizojnë atë në mënyrë dixhitale, pa e prekur mumjen apo pa e hapur. Rezultatet e këtij studimi u publikuan të martën në revistën shkencore Frontiers in Medicine.

Radiologu Sahar N. Saleem, i Universitetit të Kajros, dhe arkeologu Zahi Hawass, ish-ministër i Antikiteteve, përdorën tomografinë e kompjuterizuar (CT), një teknikë studimi e përdorur gjithashtu në mjekësi që ju lejon të krijoni imazhe tredimensionale të pjesëve anatomike falë Rrezeve X. Falë kësaj teknike ata në thelb arritën të "zbërthenin" mumjen pa e bërë këtë, duke mbledhur një sërë informacionesh mjaft të detajuara mbi faraonin dhe pamjen e tij fizike në momentin e vdekjes.

Përveç kësaj, u zbuluan më shumë rreth peripecive të caktuara që prekën sarkofagun shumë kohë pas vdekjes së Amenhotep I. Dr. Saleem, duke folur për Wall Street Journal, tha se skanimet CT treguan se Amenhotep I ishte varrosur për herë të dytë rreth katër shekuj pas varrimi i parë, nga disa priftërinj që ndoshta ndërhynë pasi dikush kishte përdhosur varrin në kërkim të bizhuterive dhe thesareve. Analizat tregojnë riparime dhe ndërhyrje në kokën e faraonit – e cila është ribashkuar – dhe në fashat në krahun e majtë dhe këmbën e djathtë.

Sipas hieroglifeve në sarkofag, priftërinjtë në fakt bënë një restaurim të mumjes, duke rivendosur fashën dhe dekorimet me kurora lulesh dhe amuletash (kur sarkofagu i mumjes u hap për herë të parë, ata gjetën një grenzë të ruajtur mirë, ndoshta të tërhequr nga lulet ). Ai i Amenhotep I është një nga varret e shumta mbretërore të fshehura pranë Luksorit, në një vend të quajtur Deir el-Bahari, për t'i mbrojtur ata nga hajdutët. Nuk dihet se cili ka qenë vendvarrimi origjinal, ndërsa sot varri ruhet në Muzeun Egjiptian në Kajro.

Por ndërhyrja e priftërinjve nuk është zbulimi i vetëm interesant i studimit. Nëpërmjet tomografisë së kompjuterizuar, Saleem dhe Hawass ishin në gjendje të rindërtonin shumë detaje të pamjes fizike të Amenhotep I: ai ishte 35 vjeç kur vdiq, ishte 1.69 metra i gjatë, ishte bërë synet, kishte një mjekër dhe hundë të vogël dhe flokë kaçurrela. Nën fasha, trupi i tij mban 30 amuletë dhe një bust ari dhe ka dhëmbë të ruajtur mirë, të cilët duhet të kenë qenë në gjendje të mirë shëndetësore në momentin e vdekjes së tij.

Sipas Saleem, fakti që dhëmbët e faraonit janë në gjendje kaq të mirë dëshmon se sa i jashtëzakonshëm ishte procesi i mumifikimit. “Trupat e mumifikuar janë të ruajtur mirë, madje edhe kockat e vogla brenda veshëve janë ruajtur. Nuk ka dyshim se edhe dhëmbët e Amenhotep I janë ruajtur mirë. Shumë mumie mbretërore kanë dhëmbë shumë të këqij, ndërsa ajo e Amenhotep I është shumë e mirë”.

Trupi i Amenhotep I u zbraz nga shumica e organeve të brendshme, një praktikë shumë e zakonshme që shërbente për të parandaluar kalbjen e trupit dhe për të rrezikuar procesin e mumifikimit. Mbeti vetëm zemra, ku egjiptianët mendonin se ndodhej shpirti dhe truri. Praktika e mumifikimit të trupave mbeti në përdorim në Egjiptin e lashtë për më shumë se dy mijë vjet, pavarësisht se ishte shumë e shtrenjtë dhe prerogativë e mbretërve dhe mbi të gjitha aristokracisë. Me pak fjalë, egjiptianët e lashtë ishin të bindur se shpërbërja e një trupi përfshinte edhe shpërbërjen e shpirtit dhe për këtë arsye e ruanin atë me mumifikimin.

Amenhotep I mbretëroi për rreth njëzet vjet, midis 1525 dhe 1504 para Krishtit, pas babait të tij Ahmose I. Ai ishte faraoni i dytë i dinastisë së 18-të dhe mbretërimi i tij besohet të ketë qenë paqësor, kjo është arsyeja pse ai ishte në gjendje të fokusohej në disa çështje administrative. reformat dhe në ndërtimin e tempujve dhe ndërtesave të reja. Emri Amenhotep përmban atë të Amon-Ra, hyjnisë më të madhe të panteonit egjiptian dhe do të thotë "Amon është i kënaqur".

Pavarësisht zbulimeve të shumta të bëra nga studimi Saleem dhe Hawass, disa pyetje mbeten pa përgjigje. Për shembull, shkaqet e vdekjes së Faraonit nuk dihen ende: "Ne nuk mundëm të gjenim ndonjë plagë apo keqformim që sugjeronte ndonjë sëmundje," tha Saleem për Guardian. "Përveç disa gjymtimeve pas vdekjes, ndoshta për shkak të grabitësve të varreve pas varrimit të parë."

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet