A janë grerëzat të rëndësishme për ekosistemet sa dhe bletët?

Pavarësisht nga sa thuhet në internet, grerëzat luajnë një rol thelbësor në shëndetin e ekosistemeve, po aq të rëndësishëm sa ai i bletëve. Një meme po qarkullon në internet prej disa vitesh që krahason bletët dhe grerëzat, duke pretenduar se grerëzat janë insekte themelore për mjedisin dhe miq të mëdhenj të njeriut, ndërsa këto të fundit shërbejnë vetëm si thumbuese dhe të bezdisshëm.

Padyshim që ky nuk është rasti dhe grerëzat gjithashtu kanë rol – në shëndetin e ekosistemeve - një rëndësi e krahasueshme me atë të bletëve dhe tani një studim nga University College London, botuar në Biological Reviews, përcakton saktësisht se sa kryesor është roli i tyre - dhe më shumë sepse ata janë polenizuese. Sipas Seirian Sumner, nga University College London (MB) dhe një pjesë e ekipit që kreu studimin, grerëzat janë studiuar gjithnjë e më pak se insektet e tjera polenizuese, e për këtë arsye roli i tyre ekologjik gjithmonë është nënvlerësuar. Sidoqoftë, studiuesit mblodhën të dhëna nga më shumë se 500 studime të ndryshme në lidhje me më shumë se 33,000 specie të grerëzave në botë, për të formuar një pamje më shumë për të plotësuar situatën.

Për të mirën e bimëve. Gjëja e parë që lexojmë në studim ka të bëjë me rolin e grerëzave në grabitqarët apikalë në rrjetat e tyre trofike; thënë më thjesht: ata hanë insekte të tjera dhe në këtë mënyrë ato gjithashtu kontribuojnë në shëndetin e bimëve. Midis viktimave të tyre janë, për shembull, afidet dhe shushunjat, që nëse nuk mbahen nën kontroll nga grabitja e grerëzave mund të shkaktojnë dëme prej miliarda dollarësh (416 në vit në të gjithë botën, sipas studimit).

Grerëzat, thotë ajo, mund të bëhen edhe një metodë me kosto të ulët të kontrollit të mjedisit dhe me një ndikim zero: ka specie që specializohen në një insekt të vetëm të dëmshëm, të tjerë më gjeneralistë dhe të gjitha mund të përdoren si "kafshë roje". Grerëzat janë gjithashtu polenizuese aq sa bletët (pa marrë parasysh se çfarë thonë memet në internet); në studim lexojmë se këto insekte janë thelbësore për rreth një mijë specie të ndryshme bimore. Midis tyre, ekipi gjeti 164 që varen ekskluzivisht nga grerëzat: ka për shembull disa lloje orkidesh që i bëjnë të ngjajnë në pjesën e pasme të një grerëze femre, të dobishme për tërheqjen e meshkujve.

Arsyet më të njohura: Në fund, studimi shqyrton dy arsye më pak të njohura pse grerëzat janë kritike për ne njerëzit: e para është se ato janë një burim kimikatesh (sidomos helmi i tyre dhe i tyre pështyma) që mund të përdoren në mjekësi; e dyta është se në disa zona të botës janë larvat e tyre një burim ushqimi për njerëzit. Me përjashtim të insekteve të këqija që mendojnë vetëm për pickim, me pak fjalë: sipas njërit prej autorëve, Alessandro Cini (Universiteti i Firences), «le të shpresojmë me këtë studim për të rehabilituar reputacionin e grerëzave dhe për të kuptuar më mirë rolin e tyre».

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet