Elektrodat e implantuara mund të ofrojnë shikim të përmirësuar për 148 milionë të verbër

Një "ëndërr e hershme" e shkencës u realizua kur një ekip studiuesish nga Spanja dhe Utah u koordinuan për të rivendosur shikimin bazë tek një grua e verbër duke lidhur një kamerë me një sërë mikroçipash në trurin e saj.

Pa shikim për 16 vjet, 57-vjeçarja Berna Gomez ishte në gjendje të identifikonte shkronjat dhe skajet e objekteve, si dhe të luante video lojëra bazë qe ishte aq e rëndësishme në vërtetimin e sigurisë dhe efikasitetit të trajtimit, saqë shkencëtarët e quajtën atë një bashkautore në punimin përkatës.

Nëse vizioni mund të anashkalohej nga teknologjia, ai do të përfaqësonte një nga zhvillimet më të mëdha në historinë e protezave, duke rikthyer potencialisht shikimin e 148 milionë njerëzve të verbër në mbarë botën.

Në vend që sytë e dikujt të vëzhgojnë mjedisin, një aparat fotografik do të hartonte informacionin në korteksin vizual. Kamera u ngjit në një palë syze dhe një mikroçip me 96 elektroda u implantua përmes një procedure të quajtur minikraniotomi. Pas dhe gjatë një serie eksperimentesh 6-mujore në Spanjë, Gomez ishte në gjendje të dallonte midis shkronjave "I" dhe "L" si dhe "O" dhe "C".

"Këto rezultate janë shumë emocionuese sepse ato demonstrojnë siguri dhe efikasitet," tha një nga studiuesit kryesorë, Eduardo Fernández nga Universiteti Miguel Hernández, në një deklaratë.

Verbëria është paaftësia e dhjetë më e zakonshme në mbarë botën. Disa gjenerata makulare si glaukoma mund të kthehen duke përdorur qelizat staminale. Por për traumën e syrit ose të nervit optik, proteza është e vetmja mundësi. Shkencëtarët deri më tani kanë përdorur implante të vogla të retinës, duke përfshirë kornenë artificiale, por një kombinim kamera-kortikale-implant do të përfaqësonte një opsion më të thjeshtë.

"Një qëllim i këtij hulumtimi është t'i japë një personi të verbër më shumë lëvizshmëri," tha Dr. Richard Normann Ph.D. një nga drejtimet e studimit. "Kjo mund t'i lejojë ata të identifikojnë lehtësisht një person, dyer ose makina. Mund të rrisë pavarësinë dhe sigurinë. Kjo është ajo për të cilën ne po punojmë.”

Vargu i elektrodave stimuloi neuronet për të prodhuar fosfene, të cilat nga ana e tyre prodhonin pika të bardha drite në shikimin e Gomez.

Një tipar kritik i zbulimit - i botuar në The Journal of Clinical Investigation - ishte mungesa e plotë e efekteve anësore të vëzhguara të ngjitjes së një mikroçipi në një pjesë të trurit të njeriut, i cili nuk ndërhynte fare me funksionimin normal të neuroneve në korteks.

Ajo ishte në gjendje të luante një videolojë të vogël, në të cilën personazhi i vogël nga The Simpsons, Maggie Simpson, shfaqet për një moment me një armë në dorën e saj të majtë ose të djathtë, duke u zhdukur menjëherë pas kësaj dhe duke e lënë Gomezin të shtypte një buton në lidhje me cilën dorë mbante armën e zjarrit. Gomez e qelloi me saktësi foshnjën ofenduese pothuajse çdo herë.

"Ne kemi bërë një hap të rëndësishëm përpara, duke treguar potencialin e këtyre llojeve të pajisjeve për të rivendosur shikimin funksional për njerëzit që kanë humbur shikimin e tyre," tha Hernandez.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet