Hapësirë, hënat e çuditshme të Marsit: hipoteza e re mbi origjinën e tyre

Origjina e dy hënave të Marsit, Phobos dhe Deimos mund të ketë ardhur nga goditja midis një asteroidi dhe hënës së parë të Planetit të kuq. Ashtu si një pjesë e madhe e komunitetit shkencor rrëmbehet nga misionet hapësinore në Mars, i trazuar nga ajo që mund të zbulojë këmbëngulja, rover i sapodalur tashmë na i ka shtangur me videon e zbritjes në Planetin e Kuq - pa hequr dorë nga misionet e tjera që kanë arritur në Mars.

Që kur u zbuluan në 1877, hënat e Marsit - Phobos dhe Deimos - kanë ngritur shumë pyetje, disa prej të cilave mbeten ende të hapura sot. Nga këto dy objekte, në fakt, madhësia e vogël (vetëm 22 kilometra në diametër për Phobos, rreth 15 për Deimos) dhe forma e parregullt (ato nuk janë të rrumbullakosura si Hëna jonë ose si shumica e hënave të mëdha të planetëve të tjerë, por kanë forma të zgjatura).

Nga cila origjinë? Por pyetja kryesore për të cilën astronomët përpiqen të gjejnë një përgjigje - dhe nga e cila varen edhe pyetje të tjera ende të hapura - është se cila është origjina e tyre. Një hulumtim i ri nga Instituti i Gjeofizikës i Politeknikut Federal të Cyrihut, botuar në Nature, duket se jep një përgjigje më të mirë se sa shumë të propozuara deri më tani.

Prej kohësh është hipotezuar se Phobos dhe Deimos, për shkak të madhësisë së tyre të vogël dhe karakteristikave morfologjike, në të vërtetë mund të jenë asteroide të kapura nga forca e gravitetit të Marsit, të futura në orbitën rreth planetit. Pika e dobët e kësaj hipoteze qëndron (me pak fjalë) në faktin se në këtë rast të dy satelitët duhet të ishin rrotulluar rreth Marsit në një orbitë që nuk është krejtësisht rrethore.

Autorët e studimit filluan nga pikat e dobëta të hipotezave të mëparshme dhe u përqëndruan në të dhënat e fundit në lidhje me përbërjen e dy hënave, të cilat janë shumë poroze. Me këtë bazë, shkencëtarët u përpoqën të rindërtojnë, përmes simulimeve kompjuterike, historinë e dy satelitëve, duke u kthyer në kohë. Hipoteza doli se orbitat e dy hënave kryqëzoheshin diku. Më saktësisht, hipoteza thotë se ekzistonte vetëm një trup i madh qiellor që rrotullohej rreth Marsit, i cili në një moment të caktuar pësoi ndikimin me një trup të ngjashëm që shkaktoi shpërbërjen e tij: nga mbeturinat e prodhuara Phobos dhe Deimos duhejtë ishin formuar. E gjithë kjo do të kishte ndodhur gjatë një periudhe kohore që varionte nga 1 në 2.7 miliardë vjet më parë.

Sipas këtij studimi, hëna origjinale do të kishte qenë në një distancë shumë më të madhe sesa dy satelitët sot. Dhe gjithashtu vlen të përmendet se sot Phobos po afrohet gjithnjë e më shumë me Marsin, me rezultatin që, në rreth 40 milion vjet, ai mund të përfundojë duke ndikuar në Planetin e Kuq (ose duke u shkatërruar nga graviteti i tij).

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet