Histori, Legjenda e Kullës së Londrës

Kulla e Londrës është një kompleks me 21 kulla që formon fortesën më të famshme dhe famëkeqe të Anglisë, ku ishin burgosur armiqtë e Kurorës. Sot është një simbol britanik, një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO -s që nga viti 1988, por kur u themelua, në 1080, ajo ishte sinonim i shtypjes së huaj: Kulla e Londrës ishte fillimisht kalaja e kërkuar nga Guglielmo Pushtuesi, Duka i Normandisë. Pasi mposhti Aroldon, mbretin e Anglo-Saksonëve, në Betejën e Hastings (1066), zotit të ri të ishullit iu desh të mbante kontrollon dhe shtypi çdo rebelim. Kulla e parë (e quajtur Kulla e Bardhë nga shekulli i 13 -të dhe aktualisht ndërtesa kryesore e kompleksit) kishte këtë qëllim: të ruante hyrjen në Thames e tu kujtonte të gjithëve fuqinë Normane. Nënshtruar mirëmbajtjes së vazhdueshme, ende sot ajo tregon të gjithë ngurtësinë e saj të padepërtueshme. Kjo është arsyeja pse këtu ruhen bizhuteritë të Kurorës Angleze. Por në të kaluarën ishte gjithashtu një pallat mbretëror, arkiv shtetëror dhe, disa herë, një burg nga i cili ishte e pamundur të arratiseshe.

Burgu I armiqve të kurorës. Për një kohë të gjatë britanikët shikuan me respekt kullën që dominonte horizontin mesjetar të Londrës. Hyrja ishte në të dytin nga të tre katet, por shkallët mund të hiqen shpejt në rast të një sulmi. Shembull i madh I arkitekturës mesjetare me funksion të dyfishtë, ushtarak dhe politik, Kulla e Londrës u rrethua më shumë herë. Por fama e ka mbajtur atë si burg dhe jo si fortesë. Këtu u mbyllën armiqtë e shtetit (Tommaso More, për një gjë, u mbyll në 1534 dhe më pas I prenë kokën), ose të afërm të tjerë të familjes mbretërore: Anna Bolena, gruaja e dytë e Henrit VIII, të cilit gjithashtu iu pre koka këtu, si dhe Catherine Howard dhe Lady Jane Grey. Në tërësi, katër Mbretëreshat e Anglisë kanë qenë të burgosura këtu dhe vetëm një, Elizabeta I (e burgosur nga Mary the Sanguinaria), doli me kokën akoma mbi supet. Ekzekutimet, për pjesën tjetër, nuk ishin shumë.

Viktimat më të shquara të kullës ishin dy princat Edward dhe Richard, bijtë e Edward IV të York. Ishin kohët e errëta të Luftës së Trëndafilave, ata ishin përkatësisht 12 dhe 9 vjeç, u mbyllën në kullë në 1483. Asgjë më shumë nuk dihej për ta. Dëshmi të sigurta ishin që nuk ka asnjë të vrarë, por kulla që i strehoi ata (një nga shumë në kala) u quajt më vonë Kulla e përgjakur. Për t’i mbyllur në Kullën e Londrës, vdekja mund të jetë një çlirim. Guy Fawkes, që u përpoq të hidhte në erë mbretin James I dhe parlamentarët në 1605, u torturuan për dy ditë rresht, para se të ekzekutohej.

Bizhuteritë e kurorës. Struktura është modifikuar shumë herë. Si kala u bë me përhapjen e armëve, por vazhdoi të ishte një nga vendet e fuqisë angleze. Rezidenca mbretërore deri në shekullin e shtatëmbëdhjetë, selia e Mintit të Madhërisë së Tij deri në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Në të vërtetë, ishte një kopsht zoologjik privat deri në vitin 1835. Ndërkohë, vazhdoi të strehonte garnizone dhe depozita të armëve. Dhe, që nga viti 1303, mbante edhe Xhevahirët e Kurorës, pasi një hajdut i kishte vjedhur nga Abacia e Westminster, u zhvendosën në atë që besohej se ishte vendi më i sigurt në mbretëri.

23,578 objekte të çmuara, duke përfshirë diamante, ar dhe xhevahire të tjerë të thesarit të grumbulluar nga sovranët anglezë gjatë shekujve, janë ende në Kullën e Londrës, të ekspozuarA (me një çmim të lartë) ndaj turistëve. Në të kaluarën ishin edhe më shumë, pasi një pjesë e konsiderueshme e koleksionit u shpërndanë gjatë viteve të luftës civile dhe Republikës, në shekullin XVII. Aq të famshëm janë rojet e saj, që quhen Beefeaters me uniformën e tyre tipike të kuqe, janë një fortesë. Ata quhen kështu për shkak të dietës së tyre tradicionale e bazuar në mish (një shenjë privilegji. Me shume se roje, Beefeaters tani punojnë si guida turistike.

Peripecitë e urës së Londrës. Nga dritaret e Kullës mund të shihni Urën e Londrës, një tjetër simbol ikonik i qytetit, i ndërtuar në kohë më të reja. Më 1 gusht 1831, Ura e Londrës u hap për herë të parë: mbretërit gjithashtu morën pjesë në përurimin, dhe ofruan një banket në një pjesë të strukturës. Por Ura e Londrës, e quajtur Ponte di Rennie, pas një zgjerimi, po fundosej me 3 centimetra në vit, kështu që në vitin 1968 u shit një Sipërmarrësi amerikan i cili e ndau atë dhe e rindërtoi në Arizona, kjo u bë tërheqje e dytë turistike pas Grand Canyon. Ndërsa në Londër u ndërtua një tjetër London Bridge, që u hap në 1973.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet