Historia e Sudanit: varret e lashta të rregulluara si yjet e galaktikës

Një teknikë analitike e huazuar nga astrofizika zbulon kriteret e përdorura për të ndërtuar mijëra varre në rajonin sudanez të Kessalas. Mijëra varre të ndërtuara gjatë mijëvjeçarëve në një rajon të Sudanit lindor janë sipas një modeli që të kujton yjet në galaktika. Është përfundimi i një studimi botuar në revistën PLOS One e cila shfrytëzoi një model statistikor që zakonisht përdoret në astrofizikë, dhe asnjëherë më parë në fushën arkeologjike, për të identifikuar kriterin e fshehur prapa rregullimit të varrimeve.

Varret e Avit dhe familjeve: Varret më të fundit janë grupuar rreth atyre më të vjetra, paraardhësit e lashtë dhe të rëndësishëm dhe anëtarët e familjes, që ndoshta konsiderohen më të shenjtët diktuar nga dinamikat socio-kulturore, të cilat vështirë se do të kishin dalë në një analizë me sy të lirë. Një grup ndërkombëtar studiuesish nga Universiteti i Napolit "L'Orientale", i Statale di Milano dhe Universiteti i Newcastle (MB), në bashkëpunim me Korporatën Kombëtare për Antikitetet dhe Muzeu i Sudanit, shfrytëzuan imazhet satelitore dhe kërkimet në terren për të identifikuar pozicionin e rreth 10,000 monumenteve funerale të shpërndara në një territor prej 4,100 km në rajonin gjysmë të thatë të Kassala në Sudanin lindor.

Një hapësirë e pafund. Varret përfshijnë tuma, varrimi prej guri, të lehta për tu ndërtuar, në historinë parahistorike dhe afrikane, dhe qubba, varret me kube ose një kulm tipik i arkitekturës islame. Ato gjithashtu datojnë në epoka të ndryshme (nga tumat e para tek varret moderne të njerëzve nomadë të Bejës, të cilët ende jetojnë në ato vende). Një nga sfidat në interpretimin e këtyre nekropoleve është prezenca e zvogëluar e të dhënave arkeologjike: janë të pakta gërmimet në rajon dhe pak dëshmi historike mbi traditat funerale. Por ka një avantazh: duke pasur parasysh numrin shumë të madh të elementeve që duhen analizuar, është e mundur të studiohen varret me modele nga statistikat e përdorura për t'iu qasur sistemeve komplekse.

Një logjikë e fshehur. Ekipi punësoi NCSP (grupi Neyman-Scottproces), fillimisht i zhvilluar për të studiuar shpërndarjen e yjeve dhe galaktikave, duke zbuluar kështu se «në të vërtetë nekropoli i madh i 3-4,000 varreve fsheh një strukturë nën-grup e cila nuk e bën këtë menjëherë të identifikueshme me sy të lirë, por ka shumë të ngjarë të formohet dinamika shoqërore tipike për grupet njerëzore në territor ”, shpjegoi Stefano për agjencinë ANSA Costanzo, gjeo -arkeolog i Universitetit të Napolit "L'Orientale", ndër autorët e studimit.

Varret e paraardhësve funksionojnë si qendra tërheqëse për varrosjet e mëvonshme dhe përcaktojnë shenjtërinë e vendit. Ashtu si me yjet, "grupet lokale" të varreve ndoshta janë të përbërë nga varret e njerëzve të së njëjtës familje ose fis. Ndërsa në një shkallë më të madhe janë veçanërisht faktorë më "praktikë", të tillë si forma e territorit ose disponueshmëria e materialeve nga ndërtimi.

Zhvillimet e ardhshme. Hulumtimet e ardhshme mund të përqëndrohen në identitetin e njerëzve të varrosur në varret më të rëndësishme. Por përtej territorit të veçantë, është metoda e analizës që ka implikime interesante, sepse jep mundësinë të përdoret në territore shumë të mëdha dhe të vështira për t'u eksploruar. Mund të vëmë bast se do të jetë e dobishme jo vetëm për të vjedhur sekretet e nekropolit, por edhe , për të studiuar nga lart dhe me rigorozitet rrethet e ndryshme të qendrave të lashta të banuara.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet