Historia midis demonëve dhe varreve: një histori etruske

Një përbindësh deti me krahë, Skilla-s, me një trup femëror nga beli e lart dhe nga poshtë në formën e një peshku me dy bishta: ishte një demon, por në kuptimin e mirë të fjalës, sepse në imagjinatën e etruskëve i kaloi butësisht shpirtrat në jetën e përtejme mbi kurrizin e tij. Shpirtrat që u morën më pas nga një demon tjetër femër, Vanth, gjithashtu me krahë, e cila i udhëhoqi ata në errësirë ​​me një pishtar.

Varri i Demonëve me Krahë, në nekropolin e Sovanas (Grosseto) tërheq vëmendjen si për paraqitjen skulpturore si dhe për luanët e skalitur, rojtarë, të ngarkuar dikur me fuqi magjike nga priftërinj të fuqishëm.

Ideja e jetës së përtejme etruske, nga pikturat në nekropol deri tek organizimi i varrimeve, tregon ngritjen dhe rënien e këtij populli. Ky është vetëm një nga dhjetëra varret e shumta të gjetura deri më tani: disa janë zbuluar dhe hapur publikisht, të tjera lidhur me kompleksin e Varrit të Luanëve. Sovana, edhe pse pak e njohur, është një nga nekropolit më të mëdhenj etrusk.

Gërmuar në tokën prej shtufi, ishte konceptuar si një qytet i të vdekurve, me rrugët dhe sheshet, në një kodër përballë qytetit të të gjallëve, të ndara prej tij nga ujërat e një përroi. Vendi ideal sot për të rizbuluar etruskët e vërtetë, rrjetë e romanizimit, që këtu mbërriti më vonë, si shpifje nga grekët, tepër patriarkalë dhe "filozofë" për të miratuar një shoqëri ku ishin gratë mendimi i emancipuar dhe ideja e magjisë bashkëjetoi me aftësitë e lundrimit dhe teknikat e përparuara bujqësore.

Në fakt, etruskët ishin pionierët e bujqësisë dhe urbanizimit në Italinë antike, mjeshtërit padiskutueshëm të Mesdheut dhe për këtë arsye ata që luajtën rol të parë të globalizimit përmes tregtisë. Shkoi jeta e tyre aq mirë, saqë ata kishin një vizion optimist edhe për vdekjen. Dhe nekropolit e demonstrojnë këtë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet