Korriku ishte muaji më i nxehtë i Tokës i regjistruar ndonjëherë

Korriku 2021 ka fituar dallimin e palakmueshëm si muaji më i nxehtë në botë i regjistruar ndonjëherë, sipas të dhënave të reja globale të publikuara sot nga Qendrat Kombëtare të NOAA për Informimin e Mjedisit.

"Në këtë rast, vendi i parë është vendi më i keq për të qenë," tha Administratori i NOAA Rick Spinrad, Ph.D. "Korriku është zakonisht muaji më i ngrohtë në botë i vitit, por korriku 2021 e tejkaloi veten si korriku dhe muaji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë. Ky rekord i ri shton rrugën shqetësuese dhe përçarëse që ndryshimi i klimës ka vendosur për globin. "

Korrik 2021, numrat: temperatura e kombinuar e tokës dhe sipërfaqes së oqeanit ishte 1.67 gradë F (0.93 gradë C) mbi mesataren e shekullit të 20 prej 60.4 gradë F (15.8 gradë C), duke e bërë atë korrikun më të nxehtë që kur filluan regjistrimet 142 vjet më parë.

Hemisfera Veriore: temperatura vetëm në sipërfaqen e tokës ishte më e larta e regjistruar ndonjëherë për korrikun, 2.77 gradë F (1.54 gradë C) mbi mesataren, duke tejkaluar rekordin e mëparshëm të vendosur në 2012. Rekordet rajonale: Azia pati korrikun më të nxehtë të regjistruar, duke tejkaluar rekordin e mëparshëm të vendosur në 2010; Europa kishte korrikun e saj më të nxehtë të regjistruar - duke u lidhur me korrikun 2010 dhe duke mbetur prapa korrikut 2018; dhe Amerika e Veriut, Amerika e Jugut, Afrika dhe Oqeania të gjitha kishin 10 korrikun më të ngrohtë.

Nxehtësia ekstreme dhe ndryshimi global i klimës: Me të dhënat e muajit të kaluar, mbetet shumë e mundshme që 2021 të renditet ndër 10 vitet më të ngrohta në botë të regjistruara, sipas Outlook-ut të Renditjeve Globale të Temperaturës të NCEI.

Nxehtësia ekstreme në raportet mujore të NCEI të NOAA është gjithashtu një pasqyrim i ndryshimeve afatgjata të përshkruara në një raport të madh të publikuar këtë javë nga lidhja e Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike. "Shkencëtarët nga e gjithë bota dhanë vlerësimin më të azhurnuar të mënyrave në të cilat ndryshon klima," tha Spinrad në një deklaratë. "Reporti eshtë një raport marramendës i IPCC që zbulon se ndikimi njerëzor, pa mëdyshje, po shkakton ndryshime klimatike dhe konfirmon se ndikimet janë të përhapura dhe intensifikohen me shpejtësi."

Pikat kryesore të tjera të rëndësishme nga raporti global i klimës i korrikut i NOAA.

Mbulimi i akullit në det ndryshon sipas hemisferës: Mbulimi (shtrirja) e akullit të detit Arktik për korrik 2021 ishte i katërti më i vogël për korrikun në rekordin 43-vjeçar, sipas analizës nga lidhja e lokacionit të Qendrës Kombëtare të të Dhënave dhe Akullit. Vetëm korriku 2012, 2019 dhe 2020 kishte një shtrirje më të vogël të akullit të detit. Shtrirja e akullit të detit Antarktik ishte mbi mesataren në korrik - shtrirja më e madhe e akullit të detit në korrik që nga viti 2015 dhe e teta më e lartë në rekord.

Tropikët ishin më të zënë se mesatarja: Në pellgun e Atlantikut, stuhia më e hershme e sezonit me emrin e pestë, Elsa, u formua më 1 korrik. Pellgjet Lindore të Paqësorit Verior dhe Perëndimor secila regjistruan tre stuhi të emërtuara. Në përgjithësi, aktiviteti global i cikloneve tropikale këtë vit deri më tani (deri në korrik) ka qenë mbi normale për numrin e stuhive të emërtuara.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet