Një sinjal radiofonik është marrë nga Proxima Centauri

Fundjavën e kaluar, astronomët nga Projekti Breakthrough Listen bënë një zbulim vërtet të pabesueshëm: një rreze misterioze që buron nga afërsia e Proxima Centauri e cila, për ata që nuk e dinë, është sistemi diellor më i afërt me Diellin (rreth 4.2 vite drite nga ne).

Ne raportuam lajme shumë të ngjashme javën e kaluar kur një ekip shkencëtarësh nga Universiteti Cornell zbuluan atë që ata besojnë se është nënshkrimi i parë radio i lëshuar nga një planet jashtë Sistemit tonë Diellor, por këtë herë në konstelacionin e Boote, një konstelacioni i hemisferës veriore. Sinjali i Proxima Centaurit, prej 982 megahertz, ishte mbiquajtur BLC1 (Breakthrough Listen 1) erdhi nga ylli, siç u zbulua nga teleskopi Parkes në Australi në Prill dhe Maj 2019.

Sistemi në fjalë përmban një planet me nofkën Proxima b, më 20 % më e madhe se Toka, e cila ndodhet në zonën e banueshme. Në një deklaratë, Instituti SETI komentoi raportin i cili - theksojmë - konsiderohet si një kandidat, jo si një sinjal i konfirmuar.

"Për shkak të profilit të saj, nuk ka shumë të ngjarë që sinjali të jetë prodhuar nga një burim kozmik natyral por i panjohur, por kush e di [...] Natyra shpesh na befason", thuhet në deklaratë, shkruar nga astronomi planetar i Institutit SETI, Franck Marchis. Mund të jetë një sinjal i zbuluar që vie direkt nga Toka. "Ideja e një civilizimi të përparuar teknologjikisht që jeton rreth fqinjit tonë më të afërt yjor është mjaft e jashtëzakonshme," pranon Marchis.

"Aktualisht, ne kemi mbetur me më shumë pyetje sesa përgjigje: Pse sinjali u zbulua vetëm një herë brenda 30 orëve në Prill dhe Maj?" Për fat të keq, megjithatë, i njëjti shkencëtar pranon se "ndoshta sinjali nuk është i huaj dhe ne do ta konfirmojmë atë së shpejti". "Sigurisht, si një shkencëtar i SETI, asgjë nuk do të më pëlqente më shumë sesa të provoja se isha gabim."

Me pak fjalë, ne presim konfirmime të mundshme ose - shumë më shumë të ngjarë - mohime. Me siguri që pyetja është intriguese, ta shohim.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet