Shkencëtarët zbulojnë se fokat kanë ngjashmëri me papagallët

Shkencëtarët zbulojnë se fokat e foshnje mund të ndryshojnë tonin e tyre të zërit dhe tingujt mimikë si papagallët. Fokat janë një nga gjitarët e paktë që ndryshojnë tonin e zërave të tyre, duke i lejuar ata të imitojnë njerëzit si një papagall, kanë zbuluar shkencëtarët. Sipas një studimi të ri, krijesat e detit ndryshojnë tonin e thirrjeve të tyre në varësi të tingujve të mjedisit përreth.

Fokat mund të mësohen të kopjojnë të folurit e njeriut si papagalli, duke lehur për veprime të lehta si: "eja ketu". Por, ndonëse të mësuarit me zë, aftësia për të imituar tingujt, është një tipar i rrallë mes gjitarëve, vetëm disa lloje mund ta rregullojnë zërin e tyre që të tingëllojë më lart ose më poshtë. Tani shkencëtarët në Institutin Maks Plank për Psikolinguistikën kanë zbuluar se këlyshët e fokave janë në listën e shkurtër të kafshëve me kontroll të volumit.

Autorja Dr. Andrea Ravignani, tha: "Duke parë një nga gjitarët e paktë që mund të jenë të aftë të mësojnë tinguj, mund të kuptojmë më mirë se si ne, njerëzit, fitojmë të folur dhe në fund të fundit pse jemi kafshë kaq llafazane." Studiuesit studiuan tetë këlyshë fokash portali të moshës një deri në tre javësh, të cilët mbaheshin në një qendër rehabilitimi në Holandë, para se të ktheheshin në natyrë.

Ata regjistruan zhurma nga Deti Uadden aty pranë para se t'i kthenin tek këlyshët në vëllime që varionin nga asnjë tingull deri në 65 decibel, por duke mbajtur të njëjtën lartësi toni si thirrjet e kafshës. Më pas ata regjistruan thirrjet spontane të këlyshëve për të parë nëse e ndryshuan tonin e zërit për t'u përshtatur me tingujt e detit.

Studiuesit zbuluan se këlyshët e fokave ulnin tonin e zërit dhe mbanin një zë më të qëndrueshëm kur dëgjonin zhurma më të zhurmshme deti. Por një nga kafshët shfaqi të ashtuquajturin efekt lombard, duke bërë thirrje më të zëshme kur zhurma u bë më e fortë. Kjo është gjithashtu tipike e të folurit njerëzor, pasi njerëzit në përgjithësi ngrenë zërin e tyre për t'u kuptuar më mirë në situata të zhurmshme.

Dr. Ravignani tha: "Këlyshët e fokave kanë një kontroll më të avancuar mbi vokalizimet e tyre nga sa supozohej deri tani. "Ky kontroll duket të jetë tashmë i pranishëm vetëm në disa javë të moshës. "Kjo është e habitshme, pasi pak gjitarë të tjerë duken të aftë për këtë." Megjithatë, këlyshët nuk prodhonin thirrje më shumë ose më të gjata kur ekspozoheshin ndaj niveleve të ndryshme të tingujve të detit.

Dr. Ravignani tha për gjetjet, e botuara në Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, se: "Deri më sot, njerëzit duket se janë gjitarët e vetëm me lidhje të drejtpërdrejta nervore midis korteksit, shtresa e jashtme e trurit dhe laringu, ajo që ne përdorim për të prodhuar tonin e zërit".

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet