Sa ndikojnë rregullat e Ramazanit në jetën e një sportisti?

Një kuptim i efekteve të Ramazanit në performancën atletike është thelbësor për përgatitësit dhe shkencëtarët e sportit në mënyrë që të jenë më të aftë për të përballuar këtë kufizim vjetor, pa përkeqësuar faktorët dhe implikimet fiziologjike dhe psikologjike.

Ramazani është emri i muajit të nëntë të vitit në kalendarin hënor mysliman. Kurani përcakton se në këtë muaj, në të cilin ndodhi shpallja e parë, myslimanët duhet të kenë çdo ditë, nga lindja në perëndim të diellit, abstenim total nga ushqimi dhe pijet, nga marrëdhëniet seksuale dhe pirja e duhanit. Por sa ndikojnë këto ndryshime në jetën e një sportisti?

A është e mundur të pajtohet jeta fetare me jetën atletike edhe gjatë Ramazanit? Megjithëse, shumica e atletëve vazhdojnë të stërviten dhe vazhdojnë të garojnë gjatë muajit të nëntë hënor, studimet tregojnë se Ramazani shoqërohet me ndryshime të sjelljes që ndikojnë në reagimet metabolike, fiziologjike dhe psikologjike të një seance trajnimi ose gare. Agjërimi dhe në veçanti mungesa e marrjes së lëngjeve gjatë ditës ka në mënyrë të pashmangshme, në fakt, një implikim të fortë për performancën.

Sidoqoftë, ndikimi Ramazanit në performancën fizike paraqet rezultate të Studimet kanë treguar se forca aerobike dhe performanca e Anaerobisë me intensitet të lartë ndikon negativisht, ndërsa të tjerët nuk kanë arritur të vëzhgojnë ulje thelbësore të performancës. Megjithëse studimet zbulojnë rezultate të ndryshme, një trajner nuk mund të anashkalojë çekuilibrat fiziologjikë derivatet mbi atletin. Është e pamohueshme, në fakt, që ndikimi i Ramazanit në gjumë dhe në marrjen e ushqimit dhe lëngjeve mund të përfaqësojë faktorë të mundshëm negativë në performancë.

Si pasojë, ulja e funksionit fizik mund të çojë në rritje të sforcimeve stresi i perceptuar dhe ai mendor gjatë trajnimit dhe, më rëndë, në një incidencë më të lartë të lëndimeve dhe sëmundjeve. Gjithashtu, atletët myslimanë raportojnë gjatë Ramazanit një rritje në perceptimin e lodhjes, shqetësimeve dhe ndryshimeve të dukshme të humorit që munden çojnë në paaftësinë e tyre për të mbajtur tendosjen fizike, veçanërisht nëse kërkohet angazhim i zgjatur dhe intensive.

Megjithëse, në fakt, ka pak hulumtime që synojnë të analizojnë efektet psikologjike të Ramazanit në performancën sportive, është e mundshme që ka një rënie të motivimit, një ndryshim të dukshëm të humorit nga emocionet e zemërimit, acarimit, dekurajimit, apatisë, etj, në lidhje me ndryshimet e ushqimit, hipohidrimit dhe ndryshimeve në ciklin gjumë-zgjim.

Hipoteza mbështetet gjithashtu nga disa hulumtime mbi komunitetin mysliman (jo-sportiv) që tregon një rritje të ndjeshme të nervozizmit gjatë muajit, pas ndryshimeve të mëdha në zakonet e përditshme. Megjithatë, nuk mund të mos theksohet se muaji hënor nuk përkon gjithmonë me të njëjtin muaj; kjo është arsyeja pse ndodh që duhet ta përmbushim në ndonjë stinë të vitit. Kjo parëndësi e dukshme kontribuon në një fleksibilitet të dukshëm të adaptimit.

Një besnik, edhe këtë rast një atlet mund të ketë më shumë vështirësi në muajt e verës sesa në ato të dimrit si për arsye klimatike, temperature, ashtu edhe për kohëzgjatjen e ditës. Por për një besimtar a është vërtet kaq sfiduese të integrosh dimensionin shpirtëror me angazhimet e jetës? Padyshim, nuk ka përgjigje të përgjithësueshme për këtë pyetje, por është e rëndësishme të hetohet se për çfarë përfaqëson elementi fetar në jetën e personit.

Kënaqja e nevojës vetjake për atë shpirtërore përfaqëson për shumë njerëz një dimension thelbësor të identitetit, prandaj respektimi i disa porosive nuk duhet të kuptohet si një sakrificë për të cilën kërkon që të nënshtrohemi në mënyrë pasive. Në të vërtetë, për myslimanët, Ramazani është një rast i virtytshëm që ju mëson të kontrolloni impulset tuaja dhe ju fton të reflektoni në trupin dhe mendjen tuaj.

Në këtë drejtim, është e rëndësishme të ritheksohet se, midis faktorëve që ndikojnë në strategjitë e përballimit, sfondi fetar dhe shpirtëror luan një rol të rëndësishëm. Prandaj, meqenëse myslimanët I japin më shumë vëmendje ndaj detyrave të tyre fetare në muajin e shenjtë të Ramazanit, besohet se tek gjendja e tyre fizike dhe psikologjike mund të ndikojë pozitivisht këtë muaj.

Edhe për një atlet këto javë abstinimi mund të përfaqësojnë një stërvitje mendërisht efektive për të përballuar pozitivisht sezonin garues. Por si mund të menaxhohen konkurset e ardhshme gjatë muajit të shenjtë? Në të kaluarën, Ramazani ka përkuar disa herë me ngjarje të rëndësishme sportive, të tilla si Olimpiada, Kampionatet Evropiane të Futbollit, etj, duke e bërë shumë të vështirë për një sportist me besim mysliman të respektojë rregullat fetare.

Në këtë drejtim, në raste të jashtëzakonshme ka përjashtime nga autoritetet shpirtërore Muslimane, të cilat ju lejojnë të ndërprisni ose shtyni agjërimin; këtu përfshihen rastet në të cilat besimtarët janë, për arsye udhëtimi, në një distancë më të madhe se 84 km nga vendi i tyrei lutjes së zakonshme. Kjo do të thotë që ndërsa marrëdhënia mund të duket e vështirë, ajo është megjithatëe mundur!

Pavarësisht nga muaji në të cilin Ramazani do të përkojë dhe garat e planifikuara në ato ditë, një trajner thirret për të mbështetur nevojat individuale të atletëve të tij duke propozuar stërvitje me një intensitet të larmishëm, në kohë më të lehta. Një kuptim i efekteve të Ramazani për performancën atletike është, në fakt, thelbësor për trajnerët dhe shkencëtarët e sporteve që ndihmojnë të jenë më të aftë për të përballuar këtë kufizim vjetor, pa përkeqësuar faktorë fiziologjikë dhe psikologjikë përfshirë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet